Blockchain: hype of revolutie?

Blockchain for Good

De toepassing en het gebruik van blockchain staat nog in de kinderschoenen, maar van de technologie wordt veel verwacht. Met name op het gebied van eerlijke en duurzame initiatieven voor een betere wereld: Blockchain for Good.

Blockchain technologie gaat veel verder dan cryptocurrencies zoals Bitcoin of toepassingen binnen de financiële sector. De verwachting is dat blockchain de potentie heeft een betrouwbare infrastructuur te leveren die goed bestand is tegen fraude, corruptie en oneigenlijke centrale sturing, waardoor allerlei diensten met een gemeenschappelijk belang veilig en democratisch (open, decentraal, gedistribueerd) kunnen worden georganiseerd.

Hype of revolutie?

De technologische kwaliteit van blockchain wordt wereldwijd nog beproefd. Volgens velen is blockchain een veelbelovende, disruptieve en revolutionaire technologie. Tegelijkertijd ontbreekt het nog aan goede use cases op het gebied van Blockchain for Good en zijn er veel vragen en onzekerheden. We vroegen de visie van drie experts (van links naar rechts: Jaap-Henk Hoepman, Marloes Pomp en Jacob Boersma).

blockchainexperts

“Blijf experimenteren met blockchain!”

Jacob Boersma (blockchain expert) is enthousiast over blockchain als een fundamentele innovatie.  Het bieden van een infrastructuur voor de decentralisatie van vertrouwensdiensten ziet hij als de  grootste belofte van de blockchain.
Lees meer

“Wees voorzichtig met het meegaan in de blockchain hype, en bouw geen luchtkastelen op drijfzand”

Jaap-Henk Hoepman (privacy expert) ziet blockchain als een superinteressante technologie, maar met een aantal belangrijke nadelen: blockchain is geen trust machine en niet persé privacy-vriendelijk.
Lees meer

“Een andere manier van kijken en een disruptieve techniek bieden nieuwe mogelijkheden”

Marloes Pomp (projectleider blockchain pilots overheid) maakt zich niet zo’n zorgen over de technologie. Dat komt wel goed, die ontwikkelt zich razendsnel. Het is nu tijd om aan de slag te gaan met blockchain, zodat we beter begrijpen op welke bestuurlijke en juridische vraagstukken ons we moeten voorbereiden.
Lees meer

Call Blockchain for Good

Met Blockchain for Good als onderdeel van de voorjaarscall van 2017 wil SIDN fonds de hype rondom blockchain doorbreken en een onderbouwde bijdrage leveren aan discussie en onderzoek naar de maatschappelijke potentie van blockchain.

In de praktijk zien we nog bijna geen goede voorbeelden van de inzet van blockchain voor het algemeen belang. SIDN fonds wil aanvragers stimuleren om de maatschappelijke potentie van blockchain te onderzoeken naar aanleiding van een maatschappelijk issue of probleem. Wat kan blockchain bijvoorbeeld betekenen voor de zorg of voor onze democratie? Kun je stemmen of crowdfunding betrouwbaar regelen via blockchain? Of eerlijkere alternatieven ontwikkelen voor bekende platformdiensten als Uber en Airbnb?

Aanvragers die de technologie van blockchain verder kunnen ontwikkelen en versterken, werden expliciet uitgenodigd om in te dienen. Kan blockchain bijvoorbeeld gebruikt worden om IoT (Internet of Things) veiliger te maken?  Of waar liggen kansen voor privacy- en securityoplossingen m.b.t. de blockchaintechnologie zelf?

In totaal zijn er 14 Blockchain for Good projecten gehonoreerd!

Bekijk de toegekende Pioniers projecten.
Bekijk de toegekende Potentials projecten.

Samenwerking & Evenementen

SIDN fonds werkt in deze call samen met DutchChain en ECP.

Een groot aantal Nederlandse bedrijven, startups en scaleups, publieke organisaties, toezichthouders en kennisinstituten zijn dagelijks bezig met de verdere ontwikkeling van blockchain technologie. DutchChain organiseerde in februari 2017 de eerste nationale blockchain hackathon, de Dutch Blockchain Hackathon, waarin al deze partijen bij elkaar kwamen om samen te werken aan de uitwerking van usecases en vraagstukken tot concrete toepassingen die bijdragen aan een slimmere organisatie van onze samenleving.Tijdens de Pre hackathon ecosystem meetup van de Dutch Blockchain Hackathon op 18 januari was SIDN fonds aanwezig om de Blockchain for Good call toe te lichten.

Na de call wijdt ECP een speciale bijeenkomst voor haar deelnemers over deze call en de toegewezen projecten. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt.

Meer informatie & mustreads: