De angst van de middenklasse

In de bijlage 'Morgen' van het Financieel Dagblad, is wekelijks een column over technologie en innovatie te vinden. Deze wisselcolumn wordt om beurten geschreven door het 'tech-team', bestaande uit vier columnisten, waaronder Valerie Frissen (directeur SIDN fonds en hoogleraar ICT & Social Change).

Na afloop van een lezing sprak ik onlangs met iemand die zich aan mij voorstelde als ‘dataverloskundige’. Dit zelfverzonnen beroep sluit mooi aan bij het rijtje van toekomstige functies dat het FD twee weken geleden in de magazine Transformers beschreef, zoals tribe managers, biohackers, ethisch-technologische adviseurs en smart home managers.

Het debat over de toekomst van werk – en de rol die technologie daarin speelt - is van alle tijden. Het beweegt zich doorgaans ruwweg tussen twee polen. Aan de ene kant zien we de onheilsprofeten die ons met klem waarschuwen voor een toekomst waarin technologie mensen massaal werkloos maakt. Of in een meer hedendaagse variant: die mensen dwingt in het keurslijf van het ‘precariaat’, oftewel flexibele rotbaantjes zonder enige rechtspositie, waarmee je amper je brood kunt verdienen. Dat laatste geldt nu niet langer alleen voor laagopgeleiden. Ook de hipsters op vintage (lees: afgetakelde) locaties van industrieel erfgoed houden zichzelf met hun creatieve kluswerk weliswaar fijn bezig, maar kunnen in wezen amper het hoofd boven water houden.

Aan de andere kant van het spectrum zien we de tech-optimisten die de stelling innemen dat de arbeidsmarkt zich telkens opnieuw uitvindt. Elke technologische revolutie leidt tot disruptieve verschuivingen op de arbeidsmarkt, die banen doet verdwijnen maar waarvoor ook altijd weer nieuwe en veel betere banen in de plaats komen. Dankzij technologie hoeft vrijwel niemand meer zware lichamelijke arbeid te verrichten, behoort vies en gevaarlijk werk tot het verleden en kan saai routinewerk steeds meer aan technologie worden overgelaten.

Natuurlijk hebben beide kampen gelijk. De geschiedenis laat zien dat die arbeidsmarkt zichzelf telkens weer vernieuwt en dat oude beroepen altijd weer plaats maken voor nieuwe. Kijk bijvoorbeeld eens naar het moderne boerenbedrijf. Een doorsnee Nederlandse boerderij ziet er tegenwoordig uit als een glanzende hightech-onderneming waar melkrobots en geavanceerde dataverwerkingssytemen heel gewoon zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de precisielandbouw, die satellieten en sensoren inzet om op maat te kunnen produceren, of over slaflats die geen daglicht en geen uitgestrekte kassen meer nodig hebben maar in verticale boerderijen sla en tomaten kweken met LED-licht. Ook de moderne boer is een soort dataverloskundige geworden: in plaats van kalfjes brengt hij informatie ter wereld en zet die weer om in allerlei hypermoderne landbouwmethoden. Aan de andere kant kunnen we zeker niet ontkennen dat de flexibilisering en ‘precarisering’ van de arbeidsmarkt voor veel mensen tot beklemmende onzekerheid leidt, niet alleen over hoe de toekomst er uit gaat zien, maar simpelweg hoe je de bestaansonzekerheid dagelijks in de portemonnee voelt.

Nieuw in deze discussie is wel dat waar vroeger vooral de onderklasse de gevolgen van die onzekerheid ondervond, nu de middenklasse het slachtoffer is. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) besteedde hier recent aandacht aan in hun advies over ‘De val van de middenklasse’.

Deze verschuiving wordt treffend beschreven in The Second Machine Age van Brynjolfson en McAfee. Waar in het eerste machinetijdperk vanaf 1800 vooral zwaar en gevaarlijk lichamelijk werk door machines werd overgenomen, neemt technologie in het tweede machinetijdperk nu ook het kenniswerk steeds meer over.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw – het tijdperk van automatisering - ging het nog vooral om simpel routinematig kantoorwerk dat makkelijk in regels en systemen te vatten is. Daardoor vielen de eerste klappen bij de onderkant van de middenklasse, in de meer routinematige kantoorberoepen. We hebben allemaal wel een of meer reorganisaties meegemaakt waarin de ‘ondersteunende diensten’ werden geautomatiseerd en vervolgens de mensen die dat werk eerst deden hun boeltje konden pakken.

Nu bevinden we ons in het stadium dat de nog relatief domme technologie uit dat tijdperk steeds slimmer wordt en autonome trekjes krijgt. Daarmee blijft nu ook het hoogwaardige, complexe kenniswerk waarin de hogere middenklasse zich veilig waande, niet langer buiten schot. Saskia Nijs schreef op deze plek al over de opkomst van de robotmanager. Inmiddels zijn er ook nieuwsbots die het aloude beroep van journalisten bedreigen, al dan niet door de productie van nepnieuws. Robots in de zorg worden ingezet om demente ouderen geduldig en invoelend gezelschap te bieden en intellectueel te blijven prikkelen. In de medische wereld wordt geëxperimenteerd met nanobots: miniscule robotjes die in het menselijk lichaam worden ingebracht en daar kankercellen kunnen opsporen en vernietigen. De dokter aan het bed maakt plaats voor een dokter in je lichaam.

Waar technologie zich steeds actiever gaat bewegen op het terrein van de menselijke intelligentie, creativiteit en inlevingsvermogen, ontstaat er een meer fundamentele onzekerheid dan die over het verlies van banen. We gaan ons dan afvragen of we er als mens zelf nog wel toe doen. Het debat over de toekomst van werk wordt daarmee ook steeds meer een debat over onze identiteit. De WRR concludeert dat er vooralsnog geen sprake is van een val of een uitholling van de middenklasse. Tegelijk constateert de raad dat de middenklasse vooral worstelt met grote onzekerheid. Deze kwetsbare positie vertaalt zich ook in zorgen over de toekomst van hun kinderen en in opvattingen over politiek waarin angst voor het vreemde een steeds grotere rol speelt. Niet alleen het werk van de middenklasse staat onder druk, maar vooral de identiteit. Ik voorspel dan ook een glansrijke toekomst voor niet alleen nanodokters en dataverloskundigen, maar vooral voor beroepen die ons leren om te gaan met fundamentele onzekerheid.

Valerie Frissen
Innovatiecolumn FD Morgen
zaterdag 14 juli 2017

 • Impact door technologie: awards & nominaties

  26 feb 2019

  The Things Network is op 25 februari uitgeroepen als winnaar van de NGI (Next Generation Internet) cultural impact through technology Award! Geweldig! En er waren meer prijzen de afgelopen periode. Onder andere voor Patiëntenforum Miner, Privacy Designer en Labchain.

 • Het allereerste online Egyptische museum

  25 feb 2019

  Eind vorig jaar lanceerde het project aincient de tool Cleo. Cleo is het allereerste online Egyptische museum dat onderzoek makkelijker maakt dankzij AI (via image search). Op cleo.aincient.org zijn ruim 30.000 Oudegyptische objecten uit meerdere internationale collecties doorzoekbaar op tekst, afbeelding en locatie.

 • Find IT! Zo vind je betrouwbare info

  22 feb 2019

  Op 15 februari vond de feestelijke lancering plaats van het lesmateriaal ‘Find It!’ door Prinses Laurentien. Find It! wil een tegengif zijn tegen fake news. Kinderen leren beoordelen welke info betrouwbaar is, hoe ze die op andere plekken kunnen vinden dan alleen Google en hoe ze er een werkstuk mee maken. Gratis online beschikbaar en ook leerzaam voor volwassenen!

 • Byte Me! - schoolvoorstelling over online privacy

  19 feb 2019

  Vanaf 18 februari toert de schoolvoorstelling Byte Me! langs scholen door het land. In een mix van een voorstelling in de klas en een ‘crime scene investigation’ worden de gevolgen van een te makkelijke omgang met digitale privacy invoelbaar gemaakt. Via het Byte Me! Magazine kun je ook online je kennis testen.

 • Nieuwste projecten & wetenschappelijk onderzoek

  22 jan 2019

  Over de nieuwste lichting toegekende projecten lichtten we eind vorig jaar een klein tipje van de sluier op. Lees nu waar ze zich mee bezig houden!  

 • Terugkijktip: ‘Fixing the Internet’ en ‘Staat van het internet’

  21 jan 2019

  De bijeenkomsten ‘Fixing the internet’ en ‘Staat van het internet’ afgelopen 10 en 15 januari gemist? Beide events zijn online terug te kijken!

 • Uitslag 2e call compleet

  19 dec 2018

  Eind november maakten we de nieuwste Pioniers projecten bekend en inmiddels zijn ook de Potentials projecten en het wetenschappelijk onderzoeksproject gehonoreerd. Hiermee is de uitslag van de tweede call van 2018 compleet!

 • Winnaar SIDN fonds scriptieprijs

  26 nov 2018

  Begin november werden de Internet Scriptieprijzen uitgereikt. Sal Hagen schreef de beste scriptie op het gebied van internet en maatschappij en won daarmee de SIDN fonds scriptieprijs. Hij deed een verkenning naar de politieke fluïditeit op het politieke online platform 4chan/pol/ rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 • De nieuwe Pioniers zijn weer bekend!

  21 nov 2018

  De nieuwe Pioniers zijn weer bekend! Uit de tweede call van 2018 zijn acht mooie Pioniers projecten gehonoreerd. Met steun van SIDN fonds gaan zes van deze projecten aan de slag binnen ons jaarthema Responsible AI. Denk hierbij aan onderwerpen als veiligheid, controleerbaarheid en transparantie van AI, maar ook de inzet van AI binnen onderwijs, journalistiek, zorg en thuis.

 • ALLAI Nederland - eerste nationale alliantie voor Responsible AI

  24 okt 2018

  Op donderdag 10 oktober werd ALLAI Nederland officieel gelanceerd tijdens de AI Summit in Amsterdam. Het is de eerste nationale alliantie in Europa die alle partijen samenbrengt om aan verantwoordelijke AI te werken.

 • Attention Fair en Fairbike op DDW

  23 okt 2018

  Nog tot en met zondag 28 oktober: de Dutch Design Week in Eindhoven. Dit jaar kom je er twee door SIDN fonds ondersteunde projecten tegen. The Attention Fair van Julia Jansen en Fairbike van the Incredible Machine. Gaat dat zien!

 • Rechtsstaat & cyberspace

  11 okt 2018

  De rechtsstaat in cyberspace, hoe ziet dat eruit? Inge Phillips (directeur Cyber Risk Services team Deloitte) en Bibi van den Berg (hoogleraar Cybersecurity Governance Universiteit Leiden) praten je bij over hoe de Nederlandse digitale samenleving er voor staat, welke kwetsbaarheden dat met zich meebrengt en in hoeverre overheden, bedrijven en burgers zich hier voldoende van bewust zijn.

 • We proudly present: 3 nieuwe projecten!

  12 sep 2018

  Voor de zomer maakten we de eerste ondersteunde projecten uit call 1 van 2018 al bekend. We zijn verheugd dat we nog 3 projecten aan deze lijst mogen toevoegen! Het betreft twee AI projecten en een project uit de open call. Lees meer over deze drie projecten!

 • Blockchain & Trust

  11 sep 2018

  SIDN fonds organiseert een debatsessie over over Blockchain & Trust tijdens de Amsterdam Privacy Conferentie op 8 oktober. Tijdens deze sessie worden de voorlopige resultaten van de Blockchain for Good projecten die SIDN fonds in 2017 heeft ondersteund geïnventariseerd en kritisch besproken met academische experts uit het veld.

 • De eerste Potentials van 2018

  10 jul 2018

  Na de Pioniers zijn nu ook de eerste Potentials projecten uit call 1 van 2018 bekend! Klik door om meer te lezen over deze projecten en waar ze mee aan de slag gaan!

 • Call 2 nu open: Responsible AI projecten gezocht!

  03 jul 2018

  Onze call voor innovatieve internetprojecten staat weer open. In het kader van ons jaarthema zijn we (naast de open call) op zoek naar projecten die inspelen op Responsible AI. Wat is de rol van AI in ons leven en welke invloed hebben we hier op? Wat betekent AI voor de verhouding tussen mens en technologie?

 • Terugblik 2017

  27 jun 2018

  De vakantieperiode komt alweer in zicht! Een mooi moment om even terug te blikken op 2017: Blockchain for Good, de eerste wetenschappelijke projecten, evaluatie van de eerste 3 jaar en veel toffe projecten! Lees er meer over in ons jaarverslag.

 • MySensorData: beste idee Dag van de Domeinnaam

  13 jun 2018

  Op 7 juni was SIDN fonds aanwezig tijdens de Dag van de Domeinnaam, waar registrars live projecten konden pitchen. MySensorData kwam als beste uit de bus en won de SIDN fonds Pioniersprijs ter waarde van 10.000,- Met deze bijdrage kan het project als Pionier van start!

 • Op zoek naar goede use cases Responsible AI

  12 jun 2018

  Binnenkort opent call 2 van 2018, waarbij we aanvragers weer uitnodigen op het jaarthema Responsible AI in te dienen. Om het onderwerp uit de hype-sfeer te halen zijn we op zoek naar goede use cases, toepassingen in de praktijk die richting kunnen geven aan het debat.

 • Onze 'AI-Pioniers', hier gaan ze mee aan de slag!

  29 mei 2018

  Call 1 van 2018 leverde 8 projecten op binnen het jaarthema Responsible AI (Verantwoorde Artificiële Intelligentie). Lees nu meer over de projecten uit deze call en waar ze zich precies mee bezig houden!

 • CrimeBusterBot: winnaar Dutch Open Hackathon & Pioniersprijs

  28 mei 2018

  Het team van CrimeBusterBot, een tool om malafide websites op te sporen, is winnaar geworden van de Dutch Open Hackathon en mocht tevens de SIDN fonds Pioniersprijs in ontvangst nemen.

 • Dag van de domeinnaam

  15 mei 2018

  SIDN fonds is ook dit jaar weer aanwezig op de Dag van de Domeinnaam voor .nl registrars. In samenwerking met de Vereniging van Registrars (VvR), bieden we registrars de mogelijkheid om ter plekke een goed idee voor een innovatief internetproject in te dienen.

 • De eerste Responsible AI Pioniers

  07 mei 2018

  De Pioniers uit call 1 van 2018 zijn bekend! De call heeft 8 Responsible AI projecten opgeleverd, die door SIDN fonds worden ondersteund. Het zijn toepassingen binnen de zorg, journalistiek, muziek, maar ook initiatieven voor verantwoorde ontwikkeling van AI en een ‘Doe het zelf’ AI Kit. Klik door voor een overzicht. Uitgebreide informatie volgt binnenkort!

 • Blockchain bevindingen

  05 mei 2018

  Het project Blockchain als factchecker heeft de inzet van blockchain technololgie om fake news tegen te gaan onderzocht. Het team kwam tot de conclusie dat Artificial Intelligence een zinvollere tool lijkt voor journalisten. Meer weten? Luister naar de podcast of kom naar Blockchain for Good op 18 mei.

 • SIDN fonds Pioniersprijs: verder brengen van goede ideeën

  04 mei 2018

  Na de succesvolle introductie van de SIDN fonds Pioniersprijs op de Tech for Good Hackathon afgelopen maart, stelt SIDN fonds op meerdere podia een Pioniersprijs beschikbaar. Bijvoorbeeld tijdens de Dutch Open Hackathon op 27 en 28 mei. Doel is hiermee goede ideeën verder te brengen.

 • Expeditie micro:bit + licht en geluid = Code Music

  03 mei 2018

  Met het nieuwe lesmateriaal Code Music (het muzikale broertje van expeditie micro:bit van FutureNL) leren leerlingen als een echte dj geluid en licht te programmeren. In Breda vond de Code Music challenge plaats, met de grote finale op Koningsdag!

 • Evaluatie 3 jaar SIDN fonds

  24 apr 2018

  Goed nieuws! SIDN gaat door met SIDN fonds. Na een uitgebreide evaluatie van de eerste drie jaar van SIDN fonds, besloot SIDN onlangs om het fonds de komende jaren te continueren.

 • Gezocht: Beste internet scripties!

  23 apr 2018

  De inschrijving voor de Internet Scriptieprijzen is weer geopend! We zijn op zoek naar de beste internet-gerelateerde afstudeerscripties van 2018 op het gebied van economie, recht, maatschappij of techniek.

 • Labchain: een wereldprimeur

  03 apr 2018

  Labchain, ’s werelds eerste klinische blockchain-device (ontwikkeld met steun van SIDN fonds), is bijna klaar. Labchain verbindt ziekenhuislaboratoria digitaal met elkaar en wisselt labwaarden uit via de blockchain. Er is uitgebreid getest met de verbinding tussen RadboudMC en MUMC en dit voorjaar is de productie een feit!

 • Flavour wint SIDN fonds Pioniersprijs!

  28 mrt 2018

  Met het concept TRACKBACK, is het team van Flavour tijdens de Tech for Good Hackathon ‘Track & Trace de keten’ uitgeroepen tot winnaar van de SIDN fonds Pioniersprijs. Met de prijs ter waarde van € 10.000,- wordt het concept ontwikkeld tot een werkbare tool om productketens transparanter te maken.

 • Luistertip: podcasts Cyberwerkplaats

  28 feb 2018

  De Cyberwerkplaats, waar talentvolle jongeren worden opgeleid tot ethisch hacker, dook de afgelopen tijd regelmatig op in de media! Zo waren ze te gast bij BNR en onderdeel van de Tech podcast van de NOS. Gemist? Klik door om ze terug te luisteren.

 • Nominatie IPON awards Skills Dojo

  27 feb 2018

  SkillsDojo het online educatieplatform voor kinderen van 6-12 jaar was een van de genomineerden van de IPON Startup award en lanceerden met Test Lab een nieuwe serie op hun YouTube kanaal.

 • Whitebox serieus alternatief voor LSP

  26 feb 2018

  Er zijn veel zorgen over het Landelijk Schakelpunt (LSP) een ‘netwerk’ waar zorgverleners zich sinds 2012 op aan kunnen sluiten om medische gegevens van hun patiënten digitaal met elkaar te delen. De Whitebox biedt een serieus alternatief.

 • MijnIC in de praktijk

  23 feb 2018

  Het project MijnIC, dat medisch jargon op de Intensive Care vertaalt naar begrijpelijk Nederlands is klaar voor de volgende stap! De tool wordt nu in het AMC op de IC voor volwassenen geimplementeerd.

 • Gratis gastlessen ICT basisvaardigheden in de klas

  22 feb 2018

  FutureNL biedt naast de gratis CodeUren waarin kinderen kennis maken met programmeren, nu ook gratis gastlessen ICT-basisvaardigheden aan, bijvoorbeeld op het gebied van PowerPoint of Word.

 • Investeren in vastgoed voor iedereen

  05 feb 2018

  Bloqhouse (ondersteund door SIDN fonds), wil investeren in vastgoed voor iedereen toegankelijk maken via de blockchain. Begin januari is de eerste code open source uitgegeven en zijn een tweetal smart contracts geschreven.

 • IRMA wint Nederlandse Privacy Award

  02 feb 2018

  Tijdens de Nationale Privacy Conferentie nam het project IRMA van Stichting Privacy by Design de Nederlandse Privacy Award in ontvangst. Het project (ondersteund door SIDN fonds) ontwikkelt een privacyvriendelijke authenticatie-app, waarmee op een beveiligde en betrouwbare manier op allerlei webdiensten ingelogd kan worden.

 • Nieuwsgierig naar de nieuwste projecten?

  24 jan 2018

  Half december maakten we bekend welke Potentials projecten uit de tweede call van 2017 met steun van SIDN fonds van start gaan. Tien nieuwe projecten op het gebied van privacy, security, digitale vaardigheden en meer. Nieuwsgierig? Lees nu meer over deze projecten.

 • Jaarthema 2018: Responsible AI

  20 dec 2017

  SIDN fonds gaat in 2018 werken met het jaarthema Responsible AI. Denk aan de inzet van artificiële Intelligentie in innovatieve internetprojecten, waarbij de menselijke maat niet uit het oog wordt verloren en de inzet van AI tot positieve maatschappelijke impact leidt.

 • Wie is de baas op internet?

  19 dec 2017

  Vanuit het project Cryptokids is voor lagere en middelbare scholen lesmateriaal ontwikkeld om van leerlingen en leerkrachten bewustere internetgebruikers te maken. Bij lessen over mediawijsheid ligt het accent vaak op gedrag, in dit lesmateriaal gaat het om inzicht en begrip over hoe het internet echt werkt. Het lesmateriaal is online beschikbaar en onlangs gelanceerd.

 • Kaartspel De Nationale Verjaardagskalender

  18 dec 2017

  Het project De Nationale Verjaardagskalender (NVK) is dit najaar na twee jaar officieel afgesloten met het wissen van de data. Maar daarmee stopt het niet helemaal. Uit het project is een kaartspel gekomen voor workshops op scholen en bibliotheken, de NVK Pocketeditie.

 • API voor tweedehands ebooks gereed

  15 dec 2017

  Bij Tom Kabinet wordt al bijna 4 jaar hard gewerkt om het mogelijk te maken ook tweedehands ebooks te (ver)kopen. Op het online platform van Tom Kabinet is dit al mogelijk, hiervoor hebben ze een API ontwikkeld die controleert of de link niet eerder is doorverkocht. De open source API is inmiddels gereed en ook voor andere resellers beschikbaar.

 • Docententrainingen digitale vaardigheden & creatief coderen

  14 dec 2017

  Tip voor leerkrachten of schooldirecties: In 2018 wordt door zowel FutureNL als De Creatieve Code docenttrainingen aangeboden, waarvoor je nu kunt aanmelden. FutureNL biedt trainingen ten aanzien van het integreren van digitale geletterdheid in de klas en in het schoolbeleid. De Creatieve Code richt zich op docenten die met de leerlijn creatief programmeren aan de slag willen gaan.

 • Digi Kidsweek

  13 dec 2017

  Op 7 december viel de Digi Kidsweek op de mat bij alle basisscholen in Nederland. Digi Kidsweek is een extra uitgave van Kidsweek in samenwerking met Stichting FutureNL, die zich inzet voor het ontwikkelen en vergroten van de digitale vaardigheden onder kinderen.

 • Soldaat van Oranje-prijs voor Hack Your Future

  12 dec 2017

  HackYourFuture, de programmeerschool voor vluchtelingen (mede ondersteund door SIDN fonds) won begin december de Soldaat van Oranje-prijs! Met deze prijs bekroont het Soldaat van Oranje Fonds ieder jaar jonge mensen die -net als de Soldaat van Oranje- een sociaal probleem in de samenleving te lijf gaan.

 • Alle projecten 2017 bekend

  11 dec 2017

  Vorige week maakten we de 12 nieuwste Pioniers projecten bekend en inmiddels kunnen we ook de namen van de toegekende Potentials projecten uit de tweede call van 2017 delen. Hiermee is de uitslag van deze call compleet en zijn alle door SIDN fonds ondersteunde projecten van 2017 bekend!

 • Dit zijn de nieuwste pioniers!

  04 dec 2017

  We mogen twaalf nieuwe Pioniers bekend maken! Wederom een mooie lijst projecten die met steun van SIDN fonds van start gaan. Nieuwsgierig? We hebben ze voor je op een rij gezet.

 • ISOC award 2018 open voor nominaties

  15 nov 2017

  De Internet Society Nederland roept op om personen, organisaties of projecten te kandideren voor de ISOC Internet Innovatie Award 2018. De prijs is bedoeld voor vernieuwende en belangwekkende initiatieven op internetgebied van eigen bodem.

 • Blockchain & transparantie in de voedselketen

  14 nov 2017

  Met het project Blockchain for Food liet Fairfood aan de hand van kokosnoten zien hoe je blockchain technologie kunt inzetten voor een eerlijke, transparante voedselketen. Samen met de Fairchain Foundation en Moyee Coffee starten ze nu een pilot waarbij de koffie van pluk tot supermarkt met blockchain wordt vastgelegd.

 • Ben jij voorbereid op de AVG?

  10 nov 2017

  Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Voor ondersteunde projecten organiseerde SIDN fonds in oktober een kennissessie met experts. Zij gingen in op de nieuwe privacywet en wat de consequenties kunnen zijn in de praktijk.

 • Otly op shortlist positive impact

  07 nov 2017

  Otly timmert flink aan de weg! Ze spraken tijdens de European Banking summit, haalden als ‘bewezen betekenisvol’ de shortlist van bedrijven met de meeste positieve impact in in de financiële wereld en lanceerden onlangs samen met Centraal Beheer de zakgeld starterskit.

 • Van innovatief project tot successtory met impact

  06 nov 2017

  Op 30 november organiseert SIDN haar jaarlijkse relatiedag, waar SIDN fonds samen met de projecten Otly, Totem Open Health en Patientenforum Miner een sessie verzorgt. Daarnaast is er de interactieve workshop ‘Ga mee op Expeditie Micro:bit!’ door Stichting FutureNL.

 • Gezocht: Teams Tech for Good Hackathon

  30 okt 2017

  Op 23 en 24 november vindt de Tech for Good Hackathon plaats in Eindhoven. Zet tijdens deze hackathon je skills als tech developer in voor een duurzame samenleving en maak kans op de SIDN fonds Pioniersprijs ter waarde van €10.000,-

 • Lekker klooien met de micro:bit

  17 okt 2017

  Afgelopen vrijdag vond de grote finale van expeditie micro:bit plaats. De afgelopen twee weken zijn 45.000 leerlingen van groep 6, 7 en 8 in het hele land enthousiast aan het klooien geslagen met de speciaal voor Expeditie micro:bit ontwikkelde Digi-klooikoffers.

 • De pisbakkijkers van de AIVD

  16 okt 2017

  Wat is de overeenkomst tussen strandtent Parnassia en de AIVD? De geheime diensten bedienen zich van een vergelijkbaar soort Parnassia-logica, waarmee ze zelfs ons parlement hebben meegekregen. Lees de column van Valerie Frissen.

 • De Creatieve Code wint Like to Share award

  13 okt 2017

  Tijdens Like to Share ON TOUR, heeft het project De Creatieve Code de Like to Share startup Award in ontvangst mogen nemen. Een award voor startups die het onderwijs proberen te verbeteren met behulp van innovatieve technologie.

 • Nominatie GDI Foundation anti-fraude Award

  13 okt 2017

  GDI Foundation (project Internet & Cyber Security Health Check) was één van de drie genomineerden voor de anti-fraude Award die jaarlijks tijdens het Fraude Film Festival uitgereikt wordt. Een zeer verdiende nominatie, ondanks dat ze uiteindelijk niet met de award naar huis gingen.

 • Inspirerende projecten op Mediawijzer.net

  12 okt 2017

  SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen. En een sterk internet heeft sterke gebruikers nodig. Mediawijzer.nl publiceerde een blog waarin we een aantal inspirerende voorbeelden van door SIDN fonds ondersteunde projecten hebben uitgelicht.

 • Samen Digiwijzer

  11 okt 2017

  Digitale geletterdheid is opgenomen in het regeerakkoord! Vandaag verscheen een paginagrote advertentie in de Telegraaf van Samen Digiwijzer (waarvan SIDN fonds één van de partners is). Samen Digiwijzer biedt basisscholen een helpende hand om met digitale vaardigheden aan de slag te gaan.

 • Lancering AI for Good

  10 okt 2017

  Op 29 september werd AI for Good gelanceerd! Dit project is een initiatief om AI in te zetten om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Studenten, hackers en startups gaan hierbij aan de slag met datasets van non-profit organisaties om problemen op te lossen. Aanmelden kan via de website!

 • SIDN fonds op ECP jaarcongres

  09 okt 2017

  Nieuwsgierig naar SIDN fonds? Kom naar het ECP jaarcongres op 16 november en ontmoet het fonds en een aantal projecten! We verzorgen een eigen sessie en ook op de netwerkvloer en kunstexpo kom je door ons ondersteunde projecten tegen.

 • Wevolver lanceert versiebeheer software

  09 okt 2017

  Wevolver is een online platform waarop communities van ontwikkelaars samenwerken aan open source hardware producten zoals bijvoorbeeld robots, protheses en 3D-printers. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan versiebeheer van de software waardoor effectiever online samengewerkt kan worden.

 • De hypocrisie van de AI-ontwikkelaars

  18 sep 2017

  Onlangs riep de wereldtop op het gebied van robotica en AI in een open brief de Verenigde Naties op om ‘killer robots’ in de ban te doen. Maar nemen de leiders van de techrevolutie ook werkelijk hun verantwoordelijkheid? Lees de column van Valerie Frissen over de hypocrisie van de big shots uit de AI wereld.

 • ‘Kunnen wij dit maken?!’ beloond met Maker Of Merit ribbon

  06 sep 2017

  Van water tot aan mierzoete limonade; bezoekers van de Eindhoven Maker Faire ontvingen afgelopen weekend een drankje op basis van hun postcode. Hiermee stelt SETUP het onderwerp 'datadiscriminatie' centraal en gaan mensen ook zelf aan de slag met het maken van zo’n apparaat. Afgelopen weekend werden ze beloond met een Maker of Merit ribbon!

 • 474 scholen op Expeditie micro:bit

  05 sep 2017

  Het team van Expeditie micro:bit heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om weer een cool evenement te realiseren. Het lesmateriaal is gedrukt, de inhoud voor de digi klooikoffers besteld en de website met informatie, lessen en instructievideo’s is live! Binnenkort gaan maar liefst 474 scholen in Nederland van start met de expeditie, dat zijn zo’n 45.000 kids!

 • Eerste hardware tool Labchain

  04 sep 2017

  Het project Labchain presenteerde onlangs de eerste versie van hun hardware tool, een plug & play kastje dat ziekenhuislaboratoria met elkaar verbindt via de blockchain. Laboratoriumuitslagen gaan hiermee versleuteld op een decentrale en veilige manier van lab tot lab en maakt papieren rompslomp overbodig.

 • Kokosnoodsignaal: eerlijke kokosnoten uit de blockchain

  30 aug 2017

  Hoe herken je een blockchain kokosnoot? Het is een gewone kokosnoot, maar dan wel eentje met een QR-code. Scan deze code en je ziet welke reis de noot heeft afgelegd en of er een eerlijk loon voor is betaald. Fairfood lanceerde deze zomer de kokosnoodsignaal campagne, die hoort bij het project Blockchain for Food, dat laat zien hoe gebruik van blockchain technologie ons voedsel eerlijker kan maken.

 • Terugblik 2016: tweede jaar SIDN fonds

  12 jul 2017

  In april 2015 opende SIDN fonds haar eerste aanvraagronde en inmiddels zit ook het tweede jaar er op. We blikken graag terug op wat we in 2016 hebben bereikt en welke mooie projecten met steun van SIDN fonds van start zijn gegaan.

 • Privacy en Veiligheid, gaat dat samen?

  12 jul 2017

  De najaarscall staat zoals gebruikelijk open voor alle internetprojecten die aansluiten bij onze doelstellingen. Tijdens deze call is er daarnaast extra aandacht voor projecten die privacy EN veiligheid combineren.

 • Luistertip: podcastserie startups

  11 jul 2017

  Heb je de podcastserie Insert User al geluisterd? Deze zesdelige serie (tot stand gekomen met steun van SIDN fonds) gericht op Nederlandse startups komt deze zomer weer wekelijks voorbij.

 • Documentaire Smell of Data

  10 jul 2017

  De documentaire over het project Smell of Data, dat wil bijdragen aan een grotere bewustwording van het gevaar van datalekken door hier een geur aan te verbinden, is nu online in 5 delen te bekijken.

 • Dit zijn ze!

  05 jul 2017

  Half juni maakten we al de titels bekend van projecten die in de laatste call en de call voor wetenschappelijk onderzoek zijn gehonoreerd. Lees nu meer over de inhoud van deze projecten!

 • Crowdfunding expeditie micro:bit, help mee!

  04 jul 2017

  FutureNL heeft dit jaar weer een coole actie voor na de zomer! Maar liefst 90.000 kinderen willen meedoen aan Expeditie micro:bit, help mee met de crowdfunding om dit mogelijk te maken!

 • Cryptocurrency (r)evolutie

  28 jun 2017

  Het is ze gelukt: Internet of Coins heeft 3 miljoen opgehaald aan crowdfunding om het Internet of Coins platform te bouwen, een decentraal uitwisselplatform voor digitale valuta

 • Geen diploma maar een badge

  19 jun 2017

  De toekomst confronteert ons met steeds grotere en ingewikkeldere onzekerheden. Dat vraagt niet om diploma’s maar om creativiteit, mensen die flexibel en onorthodox durven te denken en te werken. Lees de column van Valerie Frissen.

 • De eerste Pioniers van 2017!

  29 mei 2017

  De eerste projecten van 2017 zijn bekend: een mooie lijst van maar liefst 16 pioniers! Waaronder 8 blockchain projecten, die naar aanleiding van onze Blockchain for Good oproep zijn gehonoreerd. Nieuwsgierig welke projecten met de uitwerking van hun idee van start kunnen? Klik door voor het overzicht!

 • Expeditie micro:bit

  23 mei 2017

  FutureNL gaat weer iets vets doen! Na het verbreken van het Wereldrecord programmeren in 2016 starten ze een nieuwe actie om Nederlandse kinderen en leerkrachten te enthousiasmeren voor interactie met technologie: Expeditie micro:bit!

 • Het recht op betekenisvol contact

  22 mei 2017

  Onze grondrechten zijn in het digitale tijdperk onder druk komen te staan. Het is tijd voor aanscherping, verheldering en een aantal nieuwe mensenrechten. Het rapport ‘Mensenrechten in het Robottijdperk’ van het Rathenau Instituut is een aanrader. Laten we met zijn allen de ‘ethische uitholling van mensenrechten’ tot staan brengen. Lees de column van Valerie Frissen.

 • De Bobbi: Open Source ECG and Motion Sensor

  02 mei 2017

  Het is zover: de release van de open source ECG en motion sensor, de Bobbi, is een feit! Een nieuwe toepassing van Totem Open Health, die onderzoekers, innovators en ontwikkelaars de vrijheid geeft om eigen ruwe data te verzamelen en het open systeem naar eigen inzicht aan te passen.

 • First real banking experience for kids

  28 apr 2017

  Otly, de e-banking app voor kinderen won op 21 april de Dutch Fintech Award voor Innovative Banking en kondigde de integratie met Bunq aan! Door de Otly app met Bunq (de innovatieve Nederlandse mobile-only bank) te koppelen, kan Otly nu met echt geld worden gebruikt.

 • Zo blijf je malware een stap voor

  26 apr 2017

  Hoe blijf je als (kleinere) organisatie malware een stap voor, zonder gebruik te maken van commerciële software? Cuckoo Sandbox biedt een open source alternatief. Met steun van SIDN fonds maakten zij de software gebruiksvriendelijker, waardoor deze interessant is voor een bredere groep gebruikers.

 • Begrijpt u ons wel, Grote Computer?

  25 apr 2017

  Kwantumcomputers zijn de ultieme droom van politici: ze bieden immers oplossingen voor alle denkbare wereldproblemen. Lees de column van Valerie Frissen over de wedloop die nu gaande is en het belang hier niet alleen betawetenschappers en ingenieurs bij te betrekken.

 • Pim de Kuijer Penning voor Open Embassy

  12 apr 2017

  Op 7 april werd de Pim de Kuijer Penning 2017 uitgereikt aan Renée Frissen voor het opzetten van Open Embassy, de online helpdesk voor statushouders, waarbij vrijwilligers hen helpen om in Nederland hun draai te vinden.

 • Schaamteloosheid in een virtuele wereld

  11 apr 2017

  De Internet Scriptieprijzen zijn weer uitgereikt! Joris Krijger won met zijn scriptie over de bankencrisis en schaamteloosheid in een virtuele wereld de SIDN fonds prijs voor de beste scriptie op het gebied van internet & maatschappij en de publieksprijs!

 • Nederland viel niet voor nepnieuws

  28 mrt 2017

  De digitale democratie is dood. Maar ook sterker dan we denken, we laten ons niet zomaar manipuleren. Nu moeten we nadenken over hoe we het internet zo doorontwikkelen dat het onze democratie juist versterkt. Lees de column van Valerie Frissen.

 • Uitreiking Internet Scriptieprijzen 2016

  22 mrt 2017

  Vrijdag 7 april worden de Internet Scriptieprijzen 2016 uitgereikt. Met de SIDN fonds prijs voor de beste maatschappelijke internet scriptie! Naast de uitreiking van de scriptieprijzen staat ‘Creativiteit op internet’ centraal. Geïnteresseerd? Meld je aan!

 • Blockchain freedom (r)evolution

  22 mrt 2017

  Help mee in de Blockchain freedom (r)evolution voor cryptocurrencies. Steun Internet of Coins via de Crowdfunding die deze week is gestart!

 • Otly genomineerd voor Fintech Award

  20 mrt 2017

  Otly, de e-banking app voor kinderen (mede ondersteund door SIDN fonds) is een van de genomineerden voor de Dutch Fintech Awards. Steun Otly en stem! Dit kan nog tot 1 april.

 • Student HackYourFuture helpt Amsterdammers

  14 mrt 2017

  Het gaat goed met HackYourFuture, de programmeerschool voor vluchtelingen (ondersteund door SIDN fonds). Onlangs openden ze een tweede en derde vestiging in Londen en Kopenhagen en haalde een van de studenten de media met het platform amsterdamvoorziet.nl.

 • STRP Award voor Smell of Data

  13 mrt 2017

  Smell of Data (mede ondersteund door SIDN fonds) is één van de winnaars van de STRP Award for Creative Technology (ACT). Een nieuwe Europese prijs voor makers die de werelden van kunst en technologie met elkaar verbinden. Smell of data is vanaf 24 maart te zien tijdens de STRP Biënnale.

 • Oproep aan lijsttrekkers

  06 mrt 2017

  Beste lijsttrekkers, leer kinderen digitale vaardigheden! Ook SIDN fonds ondertekent de open brief van CodePact aan de lijsttrekkers die vandaag in FD en de Telegraaf is verschenen.

 • Moeten robots op mensen lijken?

  27 feb 2017

  De ontwikkelingen in de robotica gaan heel snel. Waarom worden robots zo vaak ontworpen dat ze op mensen lijken? Het wordt pas echt unheimisch als de robot zich in alle opzichten als een mens gaat gedragen. Lees de column van Valerie Frissen.

 • Future NL, alle kinderen digitaal vaardig

  22 feb 2017

  Op 15 februari is Stichting FutureNL gelanceerd. Stichting CodeUur (samenwerkingsproject SIDN fonds) is in deze nieuwe stichting opgegaan. FutureNL richt zich op het ontwikkelen van modern lesmateriaal, gekoppeld aan de leerlijn digitale geletterdheid, dat gratis ter beschikking wordt gesteld via het online platform.

 • Better be aware: kickstarter Dowse

  21 feb 2017

  Met het Internet of Things (IoT) worden door steeds meer apparaten gegevens over ons uitgewisseld, zonder dat we daar echt zicht op hebben. Hiermee loop je risico op misbruik en exploitatie. De Dowse router maakt je bewust van wat er op je thuisnetwerk gebeurt en geeft inzicht in de data die jouw connected devices ophalen en versturen.

 • Podcast reeks voor startups

  20 feb 2017

  Sta je als startup voor de uitdaging om een app of site te ontwerpen maar heb je nog niet nagedacht over de bescherming van de privacy van je gebruikers? Tip: luister naar de podcast reeks Insert_User van Bits of Freedom!

 • Media aandacht als alternatief voor peilingen

  17 feb 2017

  Met de verkiezingen in zicht lanceerde Media Distillery LijstTracker.nl, waarmee wordt gemeten hoe vaak en waar lijsttrekkers van politieke partijen op televisie zijn. Wellicht een mooie tool om te bekijken of media aandacht, vergeleken met opiniepeilingen een betere voorspeller voor de verkiezingsuitslag zou kunnen zijn.

 • Datalek? De Nationale verjaardagskalender weet er alles van

  14 feb 2017

  Datalekken zijn aan de orde van de dag. Bedrijven, gemeenten en ook organisaties als Kadaster en de Belastingdienst blijken de beveiliging niet op orde te hebben. Met de Nationale Verjaardagskalender bouwde SETUP een database van alle Nederlanders en ondervonden zij hoe eenvoudig ze aan data konden komen, maar ook dat de eigen beveiliging niet geheel adequaat bleek.

 • Wordt Silicon Valley een (ei)land?

  30 jan 2017

  In de aanloop naar zijn presidentschap had Trump een opmerkelijke ontmoeting met de top van de grote Amerikaanse techbedrijven. Valerie Frissen schrijft over de dubieuze politieke aspiraties in Silicon Valley, waarbij democratie wordt ingezet als wisselgeld.

 • Internet Innovatie Award voor Totem Open Health

  16 jan 2017

  Op 12 januari werd de ISOC.nl Innovatie Award 2017 uitgereikt aan het project Totem Open Health. Een eervolle vermelding ging naar het project Dowse (beide ondersteund door SIDN fonds).

 • De nieuwe Potentials!

  11 jan 2017

  Net voor de feestdagen kregen acht aanvragers van Potentials projecten bericht dat hun project is toegekend en hebben we de namen bekend gemaakt. Lees nu meer over de inhoud van deze projecten!

 • Uitslag call 2 compleet

  22 dec 2016

  Eind november maakten we de nieuwe lichting Pioniers projecten (uit de tweede call van 2016) al bekend en we zijn verheugd te kunnen melden dat inmiddels ook de Potentials projecten zijn toegekend.

 • Het digitale touwtje uit de brievenbus

  12 dec 2016

  Jan Terlouw hield een onlangs een gepassioneerde speech om het vertrouwen in elkaar te herstellen, met het touwtje uit de brievenbus als metafoor. Op het internet staat de deur wagenwijd open en roepen security-experts op alles gesloten te houden. Maar moeten we niet juist in vertrouwen investeren en het open internet - het digitale touwtje uit de brievenbus – met hand en tand verdedigen?

 • Nieuwe call & Blockchain for Good

  07 dec 2016

  Op 14 december opent onze volgende call voor innovatieve internetprojecten (deadline 7 maart 2017) met daarbij specifiek aandacht voor Blockchain for Good. Projecten die blockchaintechnologie inzetten ten gunste van het algemeen belang worden nadrukkelijk uitgenodigd om een aanvraag in te dienen.

 • Internationale interesse Refugee Hotspot

  30 nov 2016

  De Refugee Hotspot is een open source draagbaar device (ondersteund door SIDN fonds), waarmee vluchtelingen en asielzoekers toegang hebben tot internet. De interesse voor deze hotspot is zo groot, dat er nu wordt gekeken hoe deze ook buiten Nederland ingezet kan worden. Wil je hier aan bijdragen? Je kunt de hotspot sponsoren, kopen of zelf bouwen.

 • Ondersteuning wetenschappelijk onderzoek

  28 nov 2016

  Vanaf 2017 ondersteunen we als fonds ook wetenschappelijk onderzoek. De eerste call voor wetenschappelijk onderzoek opent 5 december (met als deadline 17 januari 2017).

 • Crazy CodeUur

  25 nov 2016

  Volg of geef tijdens de Internationale CodeWeek op vrijdagochtend 9 december een Crazy CodeUur op een (te) gekke plek. Dat kan overal zijn. Hoe gekker hoe beter! Bovenop een hooiberg, in een verzorgingshuis (samen met de bewoners), op de Euromast, in een trein of bouwkeet. Alles kan! Scholen en gastdocenten, schrijf je snel in: www.codeuur.nl

 • Nieuwe lichting Pioniers

  22 nov 2016

  De Pioniersprojecten uit de 2e call van 2016 zijn bekend! Met gepaste trots presenteren we 7 innovatieve projecten, die aan de slag gaan met de uitwerking van hun idee. Benieuwd welke projecten dit zijn? Klik door voor meer informatie.

 • Creatieve Code & Week van Mediawijsheid

  16 nov 2016

  Tijdens de Week van de Mediawijsheid (18 tot 25 november) wordt op Nederlandse scholen stilgestaan hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. De video van het door SIDN fonds ondersteunde project De Creatieve Code zit in de Media Masters game! Daarnaast staat er op 21 november een inspiratiesessie voor leerkrachten en intermediairs op het programma.

 • Internet Scriptieprijzen 2016

  15 nov 2016

  De inschrijving voor de Internet Scriptieprijzen 2016 is geopend! Ook dit jaar worden vier scriptieprijzen van elk 2000,- uitgereikt, waaronder de SIDN fonds prijs voor de beste scriptie op het gebied van internet & maatschappij- of geesteswetenschappen. Inschrijven kan tot 1 februari 2017.

 • Het web als panseksuele vrijplaats

  14 nov 2016

  Technologisch gezien wordt het steeds gemakkelijker om ons lichaam op elke denkbare manier te herscheppen. Kunnen we met het web als panseksuele vrijplaats onze sekseidentiteit nu echt gaan loslaten? Lees er meer over in de column van Valerie Frissen.

 • IoT hot topic tijdens DDW

  07 nov 2016

  IoT bleek een hot topic tijdens de Dutch Design Week. De exposities ‘Louche apparaten’ en ‘Waarom weet mijn koelkast mijn verjaardag’ (ondersteund door SIDN fonds), trokken veel aandacht van bezoekers en media.

 • Persoonlijke mobiliteit tot op de centimeter

  02 nov 2016

  De GoOV app helpt mensen met een beperking zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer, waardoor ze niet altijd afhankelijk zijn van taxi’s. Met steun van SIDN fonds wordt de app nu ook geschikt gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Een nauwkeurige positiebepaling is hierbij de grootste uitdaging. Een update!

 • Podcastserie startups

  01 nov 2016

  De eerste podcast van het project Insert_User is een feit! In een zesdelige serie praten zij onder meer met succesvolle ondernemers uit de Nederlandse startupscene en komen diverse onderwerpen aan bod. Aflevering 1 gaat over experimenteren en is nu te beluisteren.

 • De zwaarte van een eeuwige jeugd

  31 okt 2016

  Waarom een euthanasiepil als het eeuwige leven tot de mogelijkheden behoort? Column van Valerie Frissen over toekomstige mogelijkheden van regeneratieve geneeskunde en een eeuwige jeugd.

 • Programmeren doe je zo -special Kidsweek

  19 okt 2016

  Geïnspireerd geraakt door alle activiteiten in het kader van de CodeWeek? Samen met Stichting CodeUur gaf Kidsweek als speciale uitgave de Code Kidsweek ‘Programmeren doe je zo’ uit. Vol leuke weetjes en tips om zelf aan de slag te gaan. Bekijk hem online!

 • Wereldrecord programmeren

  17 okt 2016

  11.368 kinderen uit groep 7 en 8 van 473 basisscholen uit het hele land hebben vrijdag 14 oktober het wereldrecord programmeren behaald! De wereldrecordpoging was een initiatief van CodeUur, dat wordt ondersteund door SIDN fonds.

 • 4 projecten op Dutch Design Week

  12 okt 2016

  Maar liefst vier door SIDN fonds ondersteunde projecten zijn van 22 tot 30 oktober op de Dutch Design Week te vinden. Ga langs bij de Internet of Things exposities van ‘Louche Apparaten’, ‘Waarom weet mijn koelkast dat ik jarig ben?’ en ‘Dowse’. Of maak kennis met GoTo, de tekenrobot van ‘De Creatieve Code’.

 • Media Distillery genomineerd als Rising Star

  12 okt 2016

  Media Distillery is genomineerd als Rising Star in de Deloitte Technology Fast 50. Op 13 oktober dingen ze mee naar de felbegeerde 'Rising Star 2016' en 'Most Disruptive Innovator Award 2016'!

 • GoTo tekenrobot op Kickstarter

  11 okt 2016

  Met de GoTo tekenrobot leren kinderen van 9 tot 15 jaar op een creatieve manier programmeren! De robot is ontwikkeld in het kader van de leerlijn De Creatieve Code (ondersteund door SIDN fonds) en sinds vorige week te vinden op Kickstarter.

 • Internationale prijs voor OpenEmbassy!

  07 okt 2016

  OpenEmbassy, een online vraagbaak voor statushouders in Nederland (ondersteund door SIDN fonds), is uit 1600 startups als winnaar uit de bus gekomen bij de internationale wedstrijd Innovate for Refugees. Hiermee hebben ze een geldprijs van 30k van Uber in de wacht gesleept!

 • ANA op MozFest

  05 okt 2016

  Het door SIDN fonds ondersteunde project Autonomous Network Architecture (ANA) is eind deze maand met hun installatie te zien op Mozfest ‘the world’s leading festival for the open internet movement’ in Londen!

 • Nieuw op De Correspondent: thema’s

  28 sep 2016

  Begin september lanceerde De Correspondent een nieuwe functionaliteit: thema’s. Via de thema’s kunnen lezers onderwerpen op de voet volgen en zelf bijdragen door specifieke kennis en expertise te delen.

 • INNOVATE Arnhem

  27 sep 2016

  Zaterdag 1 oktober staat SIDN fonds met drie projecten op INNOVATE in Arnhem. INNOVATE is een gratis publieksevenement, waarbij innovatie en creatie in en rondom Arnhem centraal staat.

 • Raamwerk voor Privacy by Design

  20 sep 2016

  In 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming of privacyverordening van kracht. Privacy by Design, of eigenlijk Data Protection by Design is dan een vereiste waaraan organisaties moeten voldoen. Hoe pak je dat aan? Het project Big Privacy ontwikkelt een raamwerk voor big data oplossingen.

 • Asimov, hubots en Frankenstein

  19 sep 2016

  Veel wat in fictie werd verbeeld, begint nu realiteit te worden. Valerie Frissen schreef een column over ethische vraagstukken in de SF. Over hubots, het Frankenstein-complex, Asimov’s wetten en of deze wetten de tand des tijds nog lang kunnen doorstaan.

 • Proof of Concept BabelMe

  13 sep 2016

  Een tolk in je broekzak, dat is het idee achter de app BabelMe. Na de toekenning door SIDN fonds is begin dit jaar gestart met de ontwikkeling van de app en inmiddels is er een werkende Proof of Concept! Het doel is in 2017 een complete versie in de appstores te hebben.

 • Gezocht: gastdocenten voor wereldrecord

  07 sep 2016

  CodeUur is op zoek naar gastdocenten om op 14 oktober het wereldrecord programmeren te vestigen. Inmiddels hebben zich al meer dan 10.000 kinderen opgegeven, maar er zijn nog veel gastdocenten nodig! ICT ervaring is niet nodig.

 • Workshop Louche Apparaten

  31 aug 2016

  Van poëtische planten tot artistieke afwasborstels: op 10 september geeft SETUP een kennismakingsworkshop & masterclass in het kader van het project Louche Apparaten tijdens de Maker Faire in Eindhoven.

 • Am I my computer, or do I own my computer?

  30 aug 2016

  Voor de SIDN fonds sessie op het internationale technologie festival Border Sessions, schreef Roxane van Iperen een inspirerende speech, die zij tijdens het festival voordroeg en begin augustus werd gepubliceerd.

 • RioRadar.nl live

  10 aug 2016

  Een geweldige manier om alle sporters van @TeamNL te volgen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro via de website www.RioRadar.nl. De website is een initiatief van Media Distillery, TNO, VicarVision en SpraakLab.

 • Wereldrecordpoging programmeren

  02 aug 2016

  CodeUur gaat voor een wereldrecordpoging programmeren! Op 14 oktober trappen ze de Europese CodeWeek af door met 10.000 kinderen uit groep 7 of 8 tegelijkertijd een CodeUur te volgen. Doe ook mee!

 • Router als gatekeeper

  01 aug 2016

  Sinds begin dit jaar wordt hard gewerkt aan de realisatie van Dowse, een open source project (ondersteund door SIDN fonds), waarmee je door middel van de Dowse router inzicht krijgt in wat je apparaten doen. Een update!

 • White Spots nu ook internationaal

  01 aug 2016

  Eind juli is de White Spots App (ondersteund door SIDN fonds) ook internationaal gelanceerd. De app en de bijbehorende documentaire ‘Offline is the new luxury’ zijn nu wereldwijd beschikbaar en inmiddels opgepikt door internationale media. En er ligt meer in het verschiet, in 2017 komt er een fotoboek ‘Unwired Landscapes’, de film ‘Ubiquity’ en een reizende exhibitie.

 • Hoe klinkt een grafiek?

  29 jul 2016

  Hoe maak je een wiskundig figuur zichtbaar voor leerlingen die niet kunnen zien? Een probleem waar het onderwijs voor blinden en slechtzienden al een tijd mee worstelt. Het project Sense Math zet grafieken om in audio. Op radio 1 laten ze horen hoe dat klinkt!

 • 3D Print & Fix

  27 jul 2016

  Na onderzoek, diverse blogposts en een opdracht met maar liefst 300 studenten, is het project Endless Objects (dat consumenten de mogelijkheid wil bieden via 3D-prints apparaten te repareren) afgerond. Nieuwsgierig wat dit pioniersproject heeft opgeleverd?

 • AbuseIO 4.0

  20 jul 2016

  De ontwikkeling van AbuseIO, open source software voor bestrijding van abuse gaat zeer voortvarend. Mede dankzij de steun van SIDN fonds is er veel gebeurd op het terrein van community building, promotie en softwareontwikkeling. Wereldwijd zijn er inmiddels al enkele honderden partijen die de software testen, in productie gaan nemen of al in productie hebben.

 • Eerste spin-off Totem

  19 jul 2016

  Het gaat goed met Totem Open Health (project ondersteund door SIDN fonds). Totem Open Health is een platform dat bouwt aan open source alternatieven voor wearable health devices. Binnen de research community blijkt er een duidelijke behoefte en is er veel interesse. Daarnaast is aan de kant van de consument de eerste spin-off een feit!

 • Leven we in een computergame?

  18 jul 2016

  Het onderwerp van de maandelijkse column in het FD van Valerie Frissen is deze keer ‘De werkelijkheid bestaat niet’. Over de simulatiehypothese en de paradox van deze tijd waarin het onderscheid tussen echt en virtueel steeds kunstmatiger wordt.

 • Op zoek naar developers?

  18 jul 2016

  Ben jij of is jouw bedrijf op zoek naar developers? Of heb je een stageplek voor een programmeur? Neem dan eens contact op met Hack Your Future, een programmeerschool voor vluchtelingen in Amsterdam, (mede) ondersteund door SIDN fonds.

 • Creatief Coderen als zomeractiviteit

  14 jul 2016

  Vergeet Kreta en de Canarische Eilanden. Bij MOTI (Museum of the Image in Breda) is het deze zomer te doen! Onderdeel van het kinderprogramma is de speelomgeving van het project de Creatieve Code (ondersteund door SIDN fonds).

 • Smart Life lesmateriaal

  13 jul 2016

  Na de succesvolle lancering in mei, zijn ongeveer 1000 klassen aan de slag gegaan met het Smart Life lesmateriaal (mede ondersteund door SIDN fonds)! Ook kwamen er ruim 150 inzendingen voor het beste idee voor een smart life apparaat binnen en is de eerste winnaar bekend.

 • Swapp je kleding

  05 jul 2016

  Sinds vorige week is het zover, de Swapp App (duurzame kleding/fashion ruil- en verkoop app), die mede met steun van SIDN fonds tot stand is gekomen, is nu verkrijgbaar. Er wordt de komende tijd volop campagne gevoerd om zoveel mogelijk mensen aan het ‘swappen’ te krijgen.

 • Uitslag call 1 compleet!

  28 jun 2016

  Nadat we op 1 juni de uitslag van de Pioniers projecten bekend hebben gemaakt, zijn nu ook de Potentials projecten en één extra Pioniers project uit de aanvraagronde van dit voorjaar bekend. De uitslag van deze call is hiermee compleet! Benieuwd naar de toegekende projecten? Klik door voor meer informatie.

 • No guts, no glory

  22 jun 2016

  Nieuwsgierig naar SIDN fonds en nog ruimte in je agenda voor een inspirerend festival? Kom naar Border Sessions en bezoek op 7 juli onze Meet & Greet en sessie ‘No guts, no glory’ met Daan Weddepohl (Peerby), Nell Watson (Computational Ethics for safer machines), Niels ten Oever (Wifi-hotspots for refugees) en Roxane van Iperen (Am I my computer, or do I own my computer?).

 • DigiD? Dan liever blockchain

  20 jun 2016

  Waar de samenleving allang digital by default is, worstelt de overheid met het op orde krijgen van haar digitale huis. Een goed idee voor de digitale overheid is Blockchain, de disruptieve technologie die met name de financiële wereld heeft opgeschud. Waarom? Lees de column van Valerie Frissen.

 • Open data prijs voor GoOV

  13 jun 2016

  Het project GoOV (ondersteund door SIDN fonds) is in de prijzen gevallen bij onze zuiderburen. Zij wonnen op 9 juni de open data prijs in België, ter waarde van 20.000 euro.

 • Kick-off Louche apparaten

  08 jun 2016

  Op 11 juni trapt het project Louche apparaten af met de 'Louche apparaten lounge' tijdens de Zwarte Markt voor Kennis in Amsterdam. Door middel van een korte reeks presentaties onderzoeken zij een wereld waarin apparaten niet alleen slim zijn, maar brutaal en bijdehand.

 • Eerste Pioniers projecten 2016 bekend!

  01 jun 2016

  De uitslag van de Pioniers projecten uit de eerste aanvraagronde van 2016 is bekend: 10 veelbelovende projecten zijn gehonoreerd en kunnen aan de slag met de uitwerking van hun idee! Benieuwd welke projecten dit zijn? Klik door voor meer informatie.

 • Transparantie als staatsplicht

  23 mei 2016

  Geheime diensten zijn enorm gebaat bij big data. De van burgers geëiste transparantie is echter alles behalve wederzijds. Burgers hebben zelf nauwelijks enig inzicht in, laat staan controle op, wat er over hen bekend is en wat daarmee wordt gedaan.

 • Ervaar big data!

  23 mei 2016

  Zondag 29 mei is de premiere van De Nationale Verjaardagskalender 'the experience'. Een theatrale ervaring over big data, gemaakt naar aanleiding van het project De Nationale Verjaardagskalender. Nieuwsgierig? Kom het ervaren in Utrecht!

 • Prins Constantijn hackt digibord met groep 8

  17 mei 2016

  Stichting CodeUur, Q42 en Blink introduceren m.b.v. SIDN fonds het eerste lesmateriaal ‘Computational Thinking’, dat gratis aan alle basisscholen wordt aangeboden. Zkh Prins Constantijn lanceerde de lessen ‘Smart Life’ door met groep 8 van de Haagse basisschool HSV het digibord van juf Elske te hacken.

 • Bouwen aan een leergierige community

  11 mei 2016

  Konnektid is het Nederlandse kennisplatform waar mensen online in contact kunnen komen om offline van elkaar te leren. Met ondersteuning van SIDN fonds ontwikkelt het platform zich door naar een professionele leeromgeving. Communitybuilding is een van de onderdelen van dit traject. Een update van de opgedane bevindingen!

 • Hoe denken startups over privacy?

  03 mei 2016

  Met het Witboek Privacypraktijken wil Bits of Freedom good practices op het gebied van privacy en databescherming stimuleren binnen de Nederlandse startup scene. SIDN fonds ondersteunde de eerste stap in dit project, een onderzoek onder en naar startups.

 • Online debat: wie kan het nog volgen?

  03 mei 2016

  Het maatschappelijk debat speelt zicht steeds meer online af. Pioniersproject ‘De Duider’ onderzocht of het mogelijk is om sociale netwerken niet alleen te visualiseren, maar ook te animeren, zodat je kunt zien hoe een debat zich in de tijd ontwikkelt. De eerste fase van het project is afgerond en wetenschap en maatschappelijke organisaties zijn erg geïnteresseerd!

 • White Spots: offline wereld in kaart

  03 mei 2016

  Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft een keerzijde. Waar kun je nog offline zijn? De White Spots App (ondersteund door SIDN fonds), brengt de offline wereld in kaart. Vanaf 4 mei te downloaden en zondag 8 mei in VPRO Tegenlicht.

 • Een cirkel van neoliberale hippies

  25 apr 2016

  De nieuwbouwplannen van Apple en Google zijn in wezen iconen van de hippiecultuur van de jaren zestig. Lees in de column van Valerie Frissen hoe hippies, militairen en kapitalisten elkaar vonden in Silicon Valley. Over het eigenaardige huwelijk tussen deze drie partijen met als ‘love baby’ de huidige alom bewierookte innovatieve bedrijfscultuur.

 • Uitreiking Internet Scriptieprijzen

  18 apr 2016

  Vrijdag 15 april werden de internetscriptieprijzen 2015 uitgereikt. De SIDN fonds prijs voor de beste scriptie op het gebied van internet & maatschappij ging naar Loes Derks van de Ven (RUN) voor haar scriptie “Meeting the Privacy Movement. Dissent in the Digital Age”. Tessa Pijnaker (UvA) ontving een eervolle vermelding voor haar scriptie “African Heroes. Tech entrepreneurs and the production of the tech space in Accra”.

 • Succesvol meetinstrument ‘Zicht op Licht’

  11 apr 2016

  De eerste pioniers projecten zijn inmiddels aan het afronden. ‘Zicht op Licht’ (waarmee burgers met een smartphone meten hoe donker het is in Nederland) is het eerste project dat we afsluiten en met succes!

 • Uitreiking & Symposium Internet Scriptieprijzen

  08 apr 2016

  Vrijdag 15 april is het zo ver, dan worden de Internet Scriptieprijzen 2015 uitgereikt, waaronder de SIDN fonds prijs voor beste scriptie op het gebied van Internet & maatschappij. Inspirerende sprekers gaan deze middag in op de ontbundeling van de economie. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd!

 • Hacking Habitat kunstenaars ontsluiten Panama Papers

  06 apr 2016

  Kunstenaars en hackers Femke Herregraven en Henrik van Leeuwen (van het door SIDN fonds ondersteunde project ANA) zijn betrokken bij het ontsluiten en toegankelijk maken van de Panama Papers.

 • Je eigen DNA editen

  29 mrt 2016

  Singularity University opent binnenkort een vestiging in Eindhoven. Ze houden zich bezig met technologische oplossingen voor wereldwijde vraagstukken, waarbij bio-informatica misschien wel het meest intrigerend is. Technologie stelt ons in staat menselijke grenzen te overschrijden en confronteert ons tegelijkertijd met de grenzen van ons mens-zijn. Lees de column van Valerie Frissen.

 • Lancering videorooter.eu

  23 mrt 2016

  Het project Videorooter heeft de website videorooter.eu gelanceerd. Hier vind je meer informatie over het indexeren van video's met een open licentie, waarbij gebruik wordt gemaakt van fingerprinting technologie. Deze index zal naar verwachting medio 2016 beschikbaar zijn op de site.

 • Do it yourself NSA

  21 mrt 2016

  Veel publiciteit voor het project De Nationale Verjaardagskalender! Op SXSW presenteerden ze vorige week hoe eenvoudig het is om als 'Do it yourself NSA' een database met verjaardagen van Nederlanders te bouwen, inclusief cadeausuggesties! Klik door voor een update.

 • What if we were able to fix our stuff?

  08 mrt 2016

  Endless Objects zoekt naar manieren waarop producten langer meegaan en zowel consument als producent van profiteert. Inspelend op de maker movement en 3D printing willen ze een ‘Spotify voor consumenten producten’ creëren. Een van de eerste gerepareerde producten is een (AIAIA TMA 1) koptelefoon. Lees het blog voor een update!

 • Twee projecten op SXSW

  02 mrt 2016

  De Nationale Verjaardagskalender en The Things Network staan volgende week op het roemruchte SXSW festival, in Austin, Texas. Uit duizenden inzendingen werden zij geselecteerd om op 's werelds grootste technologiefestival te komen presenteren!

 • Hacking Habitat

  01 mrt 2016

  De controle van high tech netwerken over onze samenleving reikt ver. Benieuwd hoe ver? Bezoek Hacking Habitat (26 feb – 5 juni)! Kunstenaars, wetenschappers, sprekers en auteurs laten hier hun licht schijnen over de rol van technologie in ons leven, waaronder het (door SIDN fonds ondersteunde) project Autonomous Network Architecture.

 • De keerzijde van de techno-aalmoes

  29 feb 2016

  Technologie wordt de aalmoes van de 21ste eeuw. Door flink te investeren in ‘tech for good’ draag je niet alleen bij aan economische vooruitgang, maar verbeter je ook nog eens de wereld. Steeds meer techmiljardairs zetten hun vermogen hiervoor in. Lees de column van Valerie Frissen over de opmars en de keerzijde van techno-caritas.

 • Ethiek in tijden van internet

  22 feb 2016

  Burgers geven in ruil voor ‘gratis apps’ als makke schapen hun geheimen prijs, de overheid maakt van veiligheid een lachertje. Lees de chatconversatie van Mieke van Heesewijk (SIDN fonds) en Bethel Tsegaye (Free Press Unlimited) over de keerzijde van internet in het magazine One World.

 • Creatieve Code van start

  17 feb 2016

  Het project ‘de Creatieve Code’ is van start! Kunstenaars gaan de klas in om de pilots te lanceren, zodat in 2017 het uiteindelijke lesmateriaal online beschikbaar zal zijn voor alle scholen in Nederland.

 • Meer dan financiering

  16 feb 2016

  SIDN fonds doet meer dan financieren. Een aantal keer per jaar organiseren we bijeenkomsten voor ondersteunde projecten om te netwerken en relevante kennis met elkaar te delen. Zo vond deze maand onze eerste kennis-sessie over Internet en privacy & Privacy by design plaats.

 • Refugee Hackathon groot succes

  10 feb 2016

  Van 4 tot 6 februari vond er een vluchteling hackathon plaats, waar ook het project 'Internettoegang voor vluchtelingen en migranten' aan mee deed met het opzetten van Wifi Hotspots. Het was een groot succes!

 • Robotvrees en jonge ondernemingslust

  09 feb 2016

  Zelfrijdende auto’s, 3D-geprinte hersenimplantaten, mens en machine smelten steeds meer samen. In een ouderwetse reflex op robotisering, worden uit angst voor desastreuze effecten voor de arbeidsmarkt ‘beschermende’ maatregelen genomen voor zzp-ers. Zij zitten hier echter helemaal niet op te wachten. De ‘arbeidsmarkt van de toekomst’, waar beleidmakers over praten, zijn jonge starters allang zelf aan het vormgeven!

 • Refugee Hackathon

  27 jan 2016

  Van 4 tot 6 februari is er een vluchteling hackathon, waar ook het project Internettoegang voor vluchtelingen en migranten aan mee doet. Zij willen een Wifi Hotspot opzetten. Het evenement start met een paneldiscussie. Deelname is gratis, aanmelden voor 1 februari.

 • Uitslag tweede call!

  20 jan 2016

  Uit de aanvraagronde van afgelopen najaar zijn 25 projecten gehonoreerd. Weer een mooie lijst van interessante en veelbelovende internetprojecten, die we vanuit het fonds gaan ondersteunen! Nieuwsgierig? Klik door om de projecten te bekijken.

 • Internet Innovatie Award 2016

  19 jan 2016

  De Internet Innovatie Award van ISOC.nl is dit jaar uitgereikt aan The Things Network. De Whitebox (1e call SIDN fonds) en CodeUur (samenwerkingsproject SIDN fonds), waren tevens genomineerd. Een belangrijke erkenning!

 • Wij, de gebruikers, moeten onszelf opnieuw uitvinden

  11 jan 2016

  Met Uber en Airbnb als disruptieve voorbeelden, werd in 2015 het einde van het traditionele bedrijfsleven aangekondigd. Succesvolle disruptors zijn echter vaak volkomen datagedreven, zonder enige zeggenschap voor de gebruiker. Zijn wij als gebruikers de gekke Henkies van deze tijd? Niet alleen de gevestigde bedrijven, maar ook de gebruikersgemeenschap zal zich opnieuw moeten uitvinden! Lees de column van Valerie Frissen.

 • Fight Internet Abuse Together!

  06 jan 2016

  Het probleem van internet abuse is groot. Voor de maatschappij, internetgebruikers en niet in de laatste plaats voor providers. Een van de projecten die SIDN fonds ondersteunt is AbuseIO. Een nieuwe versie van deze gratis abuse software wordt vrijdag 5 februari tijdens het evenement Fight Internet Abuse Together! (FIAT!) gepresenteerd. Een evenement boordevol tips en trucs voor effectieve abusebestrijding.

 • Noodtoestand is aanslag op het web

  30 nov 2015

  Door de terroristische aanslagen staat een open en vrij internet zwaar onder druk. De geest van Charlie Hebdo wordt niet vermoord door jihadisten, maar door de reactie van de autoriteiten. Ook in Nederland. We laten ons leiden door angst en wantrouwen en ruilen kostbare vrijheden in voor censuur en massasurveillance. Lees de column van Valerie Frissen.

 • Internet Scriptieprijzen 2015

  05 nov 2015

  Als één van de initiatiefnemers van de Internet Scriptieprijzen 2015, zijn we samen met Google, Brinkhof advocaten en Greenhost op zoek naar de beste internet scripties. De SIDN fonds-prijs loven we uit binnen de categorie internet & maatschappij/ geesteswetenschappen. Daarnaast zijn er prijzen op het gebied van internet & economie, internet & recht, internet & technische wetenschappen. Scripties kunnen vanaf vandaag worden aangemeld!

 • Je bloedspiegel stabiel houden door Dr. Glucko te verslaan

  02 nov 2015

  Innovatie? Denk eens wat vaker als een ontwerper! Een succesvolle innovatie is veel meer dan een oplossing voor een probleem. Het gaat er om dat je op een tegendraadse manier naar een probleem durft te kijken. Over onorthodoxe oplossingen, samenwerking met designers en serious games in de zorg. Lees de column van Valerie Frissen.

 • Hackathon De Nationale Verjaardagskalender

  26 okt 2015

  Zaterdag 31 oktober vindt de eerste hackathon van De Nationale Verjaardagskalender (project 1e call SIDN fonds) plaats. Doel van het project is het bouwen van een nationale database met verjaardagen, namen, adressen en cadeausuggesties. Meedoen? Je bent van harte welkom!

 • LoRa netwerk in Den Haag

  20 okt 2015

  Een paar weken geleden werd The Things Network gelanceerd in Amsterdam. In Den Haag wordt ook zo’n LoRa netwerk geïntroduceerd. De Data coöperatie (gehonoreerd project 1e call) is één van de partijen die hierbij betrokken is. Vorige week presenteerden zij de eerste concrete toepassing voor Den Haag en op 6 november gaan ze van start met een ontwerpbijeenkomst.

 • Samenwerking met CodeUur

  07 okt 2015

  Coderen is het lezen en schrijven van de toekomst. Tijdens de aftrap van de CodeWeek op 10 oktober tekent SIDN fonds het CodePact en start de samenwerking met CodeUur om coderen structureel in de klas te krijgen.

 • De slimme steden en het dataproletariaat

  05 okt 2015

  De slimme stad biedt een oplossing voor vrijwel ieder grootstedelijk vraagstuk. De maakbaarheid van de samenleving is weer helemaal terug van weggeweest. Maar hoe maakbaar is die slimme stad voor haar bewoners? Veelal spelen ze uitsluitend nog de rol van gratis dataleverancier. Dat kan ook anders. Lees de column van Valerie Frissen (hoogleraar ICT & Social Change en directeur SIDN fonds) in het FD.

 • Publieksonderzoek: ‘Zicht op Licht’

  30 sep 2015

  Als aftrap van het Weekend van de Wetenschap is de app ‘Zicht op Licht’ gelanceerd, één van de projecten die het SIDN fonds ondersteunt. Met deze app kunnen Nederlanders meedoen aan een publieksonderzoek naar de hoeveelheid licht op straat en de ervaring hiervan.