Omdat iedereen baas over eigen data zou moeten zijn

De projecten die zijn toegekend binnen de call ‘Je data de baas’ zijn inmiddels van start. Ze houden zich bezig met het vergoten van het bewustzijn over data en het versterken van onze data-autonomie. Met onder andere tools voor het onderwijs, webdevelopers en de internetgebruiker zelf. Lees meer over deze projecten!

Buurtportfolio voor sociale veiligheid in eigen buurt Buurtportfolio staat voor een veilige en open source online buurtcommunity waarmee burgers sociale veiligheid in eigen buurt organiseren. In tegenstelling tot veel gebruikte buurt(wacht)apps, blijft de data in eigen beheer van de gebruikers. Er wordt een prototype gerealiseerd en met 100 huishoudens in Brabant getest. Aanvullend wordt een roadmap voor de doorontwikkeling van het platform opgeleverd. Hierbij is aandacht voor gezamenlijke exploitatie, besturing met passende vormen van datagovernance en kwaliteitsbeheer van op sociale interactie en veiligheid gerichte digitale diensten. Samenwerkingspartners zijn het lectoraat Digitalisering en Veiligheid van Avans Hogeschool, coöperatie Midden-Brabant Glas en Thorax informatieprojecten & advies (IT-adviesbureau gericht op het sociale domein). Ik ben mijn data de baas, omdat wij onze data de baas zijn (Avans Hogeschool)

Dataverzameling en nepnieuws, hoe zit dat? Hoeveel (persoonlijke) data wordt er verzameld en wat gebeurt daarmee? De Glass Room Plus, een tijdelijke tentoonstelling gericht op jongeren vanaf 10 jaar, maakt dit inzichtelijk. Het zet aan tot gesprekken over privacy en data delen en leert te doorzien wat het verband is tussen dataverzameling en nepnieuws. Ook maken bezoekers kennis met praktische tools om hier zelf meer grip op te krijgen, zoals de Data Detox Kit. Fers, OBA, dbieb en Tactical Technology werken samen om de tentoonstelling mogelijk te maken in twee Nederlandse bibliotheken (Amsterdam en Leeuwarden), inclusief training van bibliotheekmedewerkers en mogelijkheden voor opschaling naar meer bibliotheken. Glass Room Plus in bibliotheken (Fers)

Wat weten online diensten over je? Welke data worden over jou verzameld als je een website bezoekt of een app gebruikt? Oftewel, hoe ziet jouw digitale voetafdruk/dataspoor eruit? En hoe beïnvloed je dat? Met dit project wordt een proof of concept gerealiseerd voor Your Digital Footprint, een interactieve website waar je aan de hand van een aantal vragen jouw voetafdruk kunt bepalen. Het geeft inzicht in wat organisaties over jou weten, wat je helpt bij de afweging of een dienst die data waard is. Daarnaast biedt het suggesties wat je kunt doen om je voetafdruk te verkleinen, door zelf te bepalen wat je deelt met bedrijven.   Your Digital Footprint (Datavakbond)

Een mooiere toekomst voor het internet  Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World-Wide-Web, is teleurgesteld in hoe zijn uitvinding nu wordt gebruikt. Veel persoonlijke data is in handen van een kleine groep softwaregiganten. Met zijn initiatief Solid wil hij mensen weer controle geven over hun eigen data. Ontola gelooft in zijn visie en ontwikkelt met dit project software om eenvoudig met Solid technologie aan de slag te kunnen. Solid-Starter levert standaarden, open-source tooling, tutorials en een voorbeeld app (Solid-Drive, open source alternatief om bestanden te delen en op te slaan), zodat meer webdevelopers zo mee kunnen bouwen aan een mooiere toekomst voor het internet. Solid-Starter (Ontola)

Omdat controle over je data geen keuze zou moeten zijn Via een VPN, ad-blocker of alternatieve ‘privacy vriendelijke’ dienst proberen we controle over onze data uit te oefenen. Dit moet anders. Controle zou geen keuze, privilege of arbeidsintensieve handeling moeten zijn. Dit project is een artistiek onderzoek naar de toekomst van data, privacy en identiteit. Enerzijds door te analyseren welke informatie ons tot een identiteit vormt (zoals data uit muisbewegingen, clicks, likes, etc). Anderzijds door te onderzoeken hoe je aan informatie een identiteit kunt geven (bijvoorbeeld via een data levenscyclus) om controle en transparantie te vergroten. Het project is een vervolg op het eerder ondersteunde Attention Fair. noitamrofn:i:dentity (Julia Janssen)

Baas over eigen data binnen het onderwijs Scholen gaan steeds meer publieke clouddiensten gebruiken, zoals die voor het onderwijs op de markt gezet worden door techgiganten als Google en Microsoft. Die keuze is vooral gebaseerd op lage kosten en gebruiksgemak. Maar wat gebeurt er met de persoonlijke gegevens, met name die van de kinderen? Dit project ontwikkelt met Veilig CloudVaardig een volwaardig alternatief voor het Nederlandse onderwijs, dat gebaseerd is op open source en waarbij de privacy wel is gewaarborgd. Kinderen starten hiermee een leven lang leren in een transparante en veilige digitale leeromgeving, waar gebruikers de baas blijven over hun eigen data. Veilig CloudVaardig (Virtual Release)

Maak je foto’s AVG proof met 1 druk op de knop Het gebruik van foto’s met mensen herkenbaar in beeld of informatie die naar personen is te herleiden is -zonder expliciete toestemming- in strijd met de AVG. Een mogelijke oplossing is de foto’s te anonimiseren. Tijdrovende klus? Niet met de tool die door dit project wordt gerealiseerd. Door middel van machine learning worden herkenbare zaken zoals gezichten of kentekens automatisch geblurd. De modules, de API en het machine learning script zijn straks voor iedereen open source beschikbaar. Bovendien komt er een module/plugin voor Drupal en Wordpress, twee veelgebruikte CMS systemen, om het gebruik van de tool te stimuleren. Klare Lijn (Trifork BV)

Waarom zou je website data weggeven aan derden? Veel organisaties -variërend van start-ups tot gemeentes, scholen en universiteiten- maken gebruik van Google Analytics. Een alternatief is de analyse van je website data zelf uit te voeren met open source Web Analytics software. Dit project onderzoekt de beperkingen van het gebruik van Google Analytics, maakt concreet hoe organisaties open source software kunnen gebruiken en brengt in kaart in hoeverre dit tot betere analyse data leidt (bijvoorbeeld omdat ad-blockers dan minder effect op de verzamelde data hebben). Uiteindelijk zullen organisaties zo inzien dat ze baas zouden moeten worden en blijven over de eigen website data. NoGA! Baas over eigen (Google) Analytics data (Stichting Katholieke Universiteit)

Open banking: meer regie voor de gebruiker De nieuwe Europese betalingsrichtlijn PSD2 is in het leven geroepen om bankrekeninghouders de mogelijkheid te geven hun bankdata te kunnen delen met derden. Die data is immers (ook) van de gebruiker. Het probleem is echter dat wanneer je "ja" zegt op de vraag of ze even mee mogen kijken, een zogenaamde third party provider (TPP) tot 7 jaar terug al je bankdata kan downloaden. Hoe kan dit beter? Met de 'Gatekeeper for Open Banking' ontwikkelt dit project een Proof of Concept voor een open source oplossing waarmee je als gebruiker de regie houdt over welke data je met wie deelt.  The Gatekeeper for Open Banking (FWDpay) 

Gezond ouder worden? Check je data orgaan. Stel je voor dat we in de toekomst een data orgaan hebben dat laat zien hoe gezond we zijn. Dit kunst gedreven innovatieproject wil ouderen meer inzicht geven in hun persoonlijke (gezondheids)data, variërend van data uit slaappatroon of hartritme, tot luchtkwaliteit en sociale interactie. Er wordt een demo ontwikkeld van een artificieel, fysiek data orgaan dat data van en over onszelf verzamelt en door middel van gedaanteveranderingen real-time feedback over onze gezondheidstoestand geeft. Via een persoonlijk ‘data donatie codicil’ bepalen we zelf hoe met de data wordt omgegaan. Prosthetic X is een samenwerking tussen designer Isaac Monté en In4Art. Prosthetic X (In4Art)

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.