Zo blijf je malware een stap voor

Bijna iedereen kent het risico van malware die via spam, een gehackt facebook profiel of een linkje op een malafide website je computer binnendringt. De malware kan zorgen voor datalekken met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan een password stealer die met je wachtwoorden aan de haal gaat, banking malware waarmee je tijdens het internetbankieren geld afhandig wordt gemaakt of ransomware die je bestanden ‘gijzelt’ tot je hiervoor losgeld betaalt.

Je kunt – als organisatie - besmetting van je computernetwerk een stap voor blijven door pro-actief alle binnenkomende bestanden te analyseren en malware te identificeren. Grotere organisaties hebben hiervoor eigen security experts in dienst die al dan niet gebruik maken van commerciële software. Voor kleinere organisaties, zoals MKB-ers zonder security kennis, is dit over het algemeen een wat lastiger verhaal. Er zijn goede open source, gratis te gebruiken alternatieven voor malware software beschikbaar, zoals de Cuckoo Sandbox. Er is echter één maar. De software is door de technische interface eigenlijk alleen bruikbaar voor techneuten met verstand van zaken. Met het project ‘Cuckoo Sandbox Frontend‘ (ondersteund door SIDN fonds) maakten zij de software gebruiksvriendelijker, zodat een breder en minder technisch publiek hier ook hun voordeel mee kan doen.

Begin april was de release van Cuckoo Sandbox 2.0 een feit! Jurriaan Bremer, projectleider: “Cuckoo Sandbox 2.0 is nu interessant voor IT mensen binnen alle soorten en maten bedrijven die te maken hebben met het afhandelen van abuse. Deze release is de start van een nieuw tijdperk wanneer het gaat om installatie, onderhoud, gebruikerservaringen en user interactie. Zo is er onder meer een geheel vernieuwde web interface, hebben we de installatietijd van de software teruggebracht van 3 dagen naar slechts 1 uur en zijn nieuwe features toegevoegd, zoals de mogelijkheid van het geven van feedback door de gebruiker.”

Naast een verbetering van de software hopen de ontwikkelaars samen met de community minimaal een gelijkwaardig, maar bij voorkeur beter product te bieden als alternatief voor de commerciële varianten.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over Cuckoo Sandbox 2.0. Of mail naar cuckoo@cuckoofoundation.org om op de hoogte gehouden te worden van toekomstige blogs, informatie of releases.  

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.