Terug naar overzicht

Hoe kun je mensen motiveren om hun data de baas te zijn?

  • Universiteit van Amsterdam - ASCoR
  • dr. Sophie Boerman, Joanna Strycharz & prof. dr. Edith Smit
  • 2020
  • Pionier

Onderzoek naar welke communicatiestrategie het best werkt om mensen te motiveren hun data te beschermen.

mensenmotiveren 880

Welke communicatiestrategie werkt het best?

Hoe motiveer je mensen om hun data online meer te beschermen? Zien ze ernst van het probleem onvoldoende in? Of spelen er andere factoren mee? Dit wetenschappelijk onderzoeksproject onderzoekt op basis van theorie en eerdere bevindingen de effectiviteit van drie strategieën: 1) vergroten van de bewustwording, 2) het trainen van effectief gedrag, en 3) het aanspreken en bestrijden van negatieve affectieve reacties. Via een grootschalig experiment onderzoeken zij welke (combinatie van) communicatiestrategieën het best werkt op de korte- en lange-termijn. Het doel is om uiteindelijk een online tool te ontwikkelen, die mensen kan motiveren hun data de baas te zijn.

Dit is een project uit de call ‘Je data de baas 2’ (2020). Focus binnen deze call lag op inzicht & bewustwording, dataminimalisatie, alternatieve tools en verbetersuggesties.

Resultaten

JULI 21 | Het project is afgerond. De onderzoekers gingen op zoek gaan naar een manier waarop ze mensen kunnen motiveren om hun data online te beschermen en die lijken ze te hebben gevonden. Met gebruik van de juiste informatiestrategieën kunnen we gebruikers motiveren om hun privacy online daadwerkelijk te beschermen. Training van het gewenste gedrag gecombineerd met informatie over ernst van online dataverzameling en bestrijding van negatieve gevoelens over privacybescherming motiveert gebruikers het sterkst om ad-blockers te installeren en opt-out functies van gepersonaliseerde advertenties te gebruiken. Lees er meer over in dit blog: Hoe motiveer je mensen om hun privacy te beschermen?