Terug naar overzicht

Hoe ziet nepnieuws eruit? Met algoritmes bewust misleidende informatie detecteren

Ontwikkeling van een browserextensie die de kans aangeeft of een online bericht desinformatie bevat.

hoezietnepnieuwseruit

Hoe betrouwbaar is een nieuwsbericht?

Hoe herken je desinformatie? Informatie die bewust wordt verspreid om mensen te misleiden is moeilijk van echte informatie te onderscheiden. Om de weerbaarheid van de samenleving ten opzichte van desinformatie te vergroten, is het belangrijk dat burgers ook zelf misleidende informatie kunnen opsporen. Met dit project wordt een tool ontwikkeld die desinformatie kan detecteren op basis van stilistische en inhoudelijke kenmerken.

hoezietnepnieuwseruit

Via een browserextensie worden gebruikers geïnformeerd over de kans dat een bepaald artikel of bericht desinformatie bevat, inclusief de redenen van verdenking. Onder middelbare scholieren wordt getest of de tool hen in staat stelt om deels zelf fact-checkers te worden en zo de bewustwording en grip op desinformatie helpt vergroten.

Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie 2’ (2022). Focus binnen deze call lag op tools of instrumenten (die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie) en bewustwordingsprojecten.

Resultaten

Op basis van wetenschappelijke inzichten heeft Wagening University & Research een browser-extensie ontwikkeld die nieuwsgebruikers helpt bij het herkennen van verdachte inhoudselementen in nieuwsartikelen. De extensie bevordert zowel het herstel van vertrouwen in nieuws wanneer deze elementen afwezig zijn, als het ontwikkelen van een kritische houding wanneer ze wel aanwezig zijn.

De extensie kun je hier downloaden: News Analyser - Chrome Web Store

Publicatie

Look at what the real facts and experts say! The use of expert references and objectivity claims in disinformation: A qualitative exploration and typology - Michael Hameleers, Emma van der Goot, 2024