Hét vraagstuk van deze tijd: hoe word je je data de baas?

Je hebt mensen die zich weinig zorgen maken over de rol van techreuzen die met onze data aan de haal gaan. Simpelweg omdat ze zelf geen gebruik maken van social media bijvoorbeeld. Maar of je nu wel of geen social media gebruikt, de wereld waarin wij leven draait nu al onherroepelijk om dataverzameling, ondoorzichtige algoritmen en gedragsbeïnvloeding. Of je nou wel of niet op social media zit, je data wordt overal verzameld, dag en nacht. Waar je woont, waar je geld aan uitgeeft, waar je bang voor bent… zonder dat je het in de gaten hebt gaan allerlei bedrijven aan de haal met je persoonlijke data. En hoe meer een bedrijf van jou weet, hoe makkelijker je te manipuleren bent. Als we de controle over datagebruik terug willen hebben, zullen we in actie moeten komen.

De uitdaging: denk groter

Roxane van Iperen (juridisch/strategisch adviseur, publicist en co-voorzitter van de raad van advies van SIDN fonds) schreef hierover in Vrij Nederland. Wij vroegen haar om een reactie: “Wij zien bij SIDN fonds veel mooie projecten, gericht op actuele problemen of mogelijkheden rondom (het gebruik van) internet. Projecten die een correctie vormen op uitwassen van Big Tech, of gebruikersgemak verbeteren. Ik zou mensen willen uitdagen ook groter te denken. Hoe ziet de samenleving eruit in een wereld waarin een handvol private bedrijven onze persoonlijke data opzuigt, beheert, verwerkt en verspreidt? Wat zijn de antwoorden daarop? Moeten we richting een individueel of collectief eigendom van data? Hoe herstellen we de doorgeslagen balans tussen publiek en privaat, zodat data kunnen worden ingezet ten behoeve van maatschappelijke impact binnen probleemgebieden?" 

Call je data de baas

De call ‘Je data de baas’ staat nu open. Ben of ken jij iemand met een goed idee om mensen meer bewust te maken van de waarde van data en/of onze data-autonomie te versterken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan tools of campagnes gericht op de internetgebruiker. Een aanvraag indienen kan nog t/m 21 oktober, 13.00 uur. 

Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.