Uitslag call ‘Je data de baas’

De call ‘Je data de baas’ focuste op het belang en de waarde van data. We riepen op om met ideeën te komen om internetgebruikers hier meer inzicht in te bieden en/of met voorstellen voor concrete tools om onze data autonomie te versterken. We kunnen alvast 8 projecten bekend maken. Meer uitgebreide informatie volgt in het nieuwe jaar!

Deze projecten gaan van start

  • Ik ben mijn data de baas, omdat wij onze data de baas zijn / Avans Hogeschool (Pionier) Ontwikkeling van een buurtportfolio als alternatief voor de veelgebruikte whatsapp buurtwachtgroepen.

  • Prosthetic X / In4Art (Pionier) Kunstproject waarbij een artificieel wearable ‘data’ orgaan wordt ontwikkeld. Dit orgaan functioneert als een ‘data donorcodicil’ dat de gebruiker autonomie geeft over het tonen en delen van zijn data.  

  • Veilig CloudVaardig / Fred Hage (Pionier) Demonstratie van een open source digitale leeromgeving en samenwerkingsvoorziening voor scholen, gestoeld op de uitgangspunten van privacy by design. Hiermee wil het team tegenwicht bieden aan de ‘googlisering’ binnen het onderwijs. Doel is een startklaar pakket te leveren voor het primair onderwijs.

  • noitamrofn:i:dentity / Julia Janssen (Pionier) Artistiek onderzoek naar de toekomst van data, privacy en identiteit. De nadruk ligt hierbij op het inzichtelijk maken van de waarde van data en de bewustwording van de internetgebruiker als data-leverancier. 

  • The Gatekeeper for Open Banking / Martijn Lukaart (Pionier) Ontwikkeling van een Proof of Concept van een open source oplossing waarmee je als gebruiker de regie houdt over de data die je (onder de PSD2 richtlijn) beschikbaar stelt aan derden.

  • Solid Starter / Ontola/Argu (Potential) Met de Solid Starter bouwen developers eenvoudig webapplicaties die gekoppeld zijn aan Solid. Daarbinnen wordt ook een Proof of Concept voor Solid Drive ontwikkeld, een open source alternatief voor Google Drive om bestanden op te slaan, te bekijken of te delen. 

  • Your Digital Footprint / Datavakbond (Pionier) Ontwikkeling van een interactieve website waar je persoonlijke digitale voetafdruk berekend kan worden. Doel is internetgebruikers inzicht te bieden in wat bedrijven over ze weten en suggesties aan te dragen om dit dataspoor te verkleinen.

  • Exolab Utrecht: Overvechters baas over eigen data / The Green Land BV (Pionier) Exolab Utrecht koppelt het leren van vaardigheden op het gebied van internet, data en technologie aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Door bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht inzicht te geven in data die over hen verzameld worden en te leren die in te zetten.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.