Uitslag call 'Publieke waarden in een digitale samenleving'

Wie probeert jou via Facebook politieke advertenties te slijten? Hoe kun je, als activist, online aanvallen van trollen counteren? En wie bepaalt eigenlijk hoe jouw Instagram-feed er uit ziet? Dit zijn voorbeelden van onderwerpen waar projecten uit de call ‘Publieke waarden in een digitale samenleving’ zich mee bezig gaan houden. 

In de gezamenlijke call met Adessium Foundation riepen we op om met ideeën te komen om de informatiepositie van de individu -en daardoor het functioneren van onze democratie- te versterken. In totaal zijn er negen projecten gehonoreerd. Hieronder alvast een tipje van de sluier, uitgebreide informatie volgt begin volgend jaar.

Deze projecten gaan van start

  • Korte cursus manipulatie / Bits of Freedom Ontwikkeling van een online tool die je de ogen opent voor de subtiele en niet-zo-subtiele manieren waarop jouw vrijheid van meningsuiting online wordt belemmerd door grote techplatforms, en wat je daartegen kunt doen.

  • Lesserie ethiek van kunstmatige intelligentie, data en democratie / SkillsDojo Ontwikkeling van lesseries voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar in de vorm van praktische video’s die zelfstandig thuis of op school in klasverband kunnen worden uitgevoerd.

  • Vox Pop Academy MBO pilot / Vox Pop Online discussieplatform dat jongeren de mogelijkheid biedt anoniem te chatten over maatschappelijke thema’s met leeftijdsgenoten die qua politieke denkbeelden het meest ver van diegene afstaan. 

  • More power to you! Hoe maatschappelijke veranderaars haat het hoofd kunnen bieden / DeGoedeZaak  Ontwikkeling van een toolkit voor maatschappelijke veranderaars en activisten om hen weerbaarder te maken tegen online haat en trollenacties. 

  • Who Targets Me? Who’s using Facebook ads to win your vote – and how are they doing it? / Understanding Targeting  Uitrol van de WhoTargetsMe browser extensie voor Nederlandse Facebook-gebruikers. Deze plug-in geeft inzicht in de politieke actoren die zich op je richten en welke stappen je als reactie hierop kunt nemen. 

  • TAMI - Towards a Monitoring of Instagram / AW AlgorithmWatch Gecontroleerd experiment om meer inzicht te bieden in de werking van het Instagram algoritme, specifiek gericht op politieke accounts en hashtags in Nederland. 

  • Algorithms for freedom of expression and a well-informed public / IViR Doorontwikkeling van een ‘diversity toolkit’ waarmee nieuwsorganisaties betere en meer diverse aanbevelingen kunnen genereren.   

  • Personal Data for Political Purposes: How does it work, what can you do? / Tactical Technology Collective Inzet van tools en strategieën om het bewustzijn over het gebruik van persoonlijke data voor politieke doeleinden te vergroten en de autonomie van internetgebruikers op dit vlak te versterken. Onder meer door de doorontwikkeling van de bestaande Data Detox Kit.

  • Who would you like to be guided by? Making the case for algorithmic recommender personae / Institute for Media Studies, KU Leuven Ontwikkeling van recommender personae gebaseerd op de verschillende zoekmethodes/filtering, die nieuwslezers meer controle geven over de informatie die ze te zien krijgen.

Samenwerking SIDN fonds en Adessium Foundation

Nieuw in deze call is de samenwerking met collega fonds Adessium Foundation. Adessium Foundation maakt zich sterk voor een open, democratische samenleving, waarbij een sterke en veilige digitale publieke ruimte essentieel is. Deze call was een mooie gelegenheid voor beide fondsen om de krachten te bundelen. “Het aanspreken van zowel ons netwerk als dat van Adessium Foundation heeft een interessante mix van aanvragers opgeleverd, met nationale en internationale partijen. Wat mij betreft is deze gezamenlijke aanpak zeker een verrijking voor de call”, aldus Valerie Frissen (directeur SIDN fonds).

Ook Saskia van den Dool (directeur Programma’s Adessium Foundation) is enthousiast over de samenwerking: “Dat de digitale publieke ruimte steeds meer onder druk komt te staan baart ons zorgen. Gelukkig zijn er vele organisaties en nieuwe initiatieven die hieraan tegenkracht bieden. Door de samenwerking met SIDN fonds kunnen we een aantal van deze initiatieven ondersteunen. Het was heel inspirerend om zoveel goede en creatieve projecten te zien die mensen in de samenleving de regie teruggeven om zelf te bepalen welke informatie zij tot zich willen nemen over maatschappelijke onderwerpen. Deze projecten en alternatieven versterken de informatiepositie van individuen en dat is cruciaal voor een democratie. We zien erg uit naar de voortgang en naar de effecten die deze projecten zullen hebben op een sterke en veilige digitale ruimte.”  

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.