argu_880

Argu Open Data

Internet is in potentie een krachtige tool om onze democratie te versterken, bijvoorbeeld door het transparant maken van politieke processen. Zo komen binnenkort politieke data (zowel van de tweede kamer als van gemeenteraden) online beschikbaar voor het publiek. Op basis hiervan gaat dit project een gebruiksvriendelijke web interface ontwikkelen, zodat je eenvoudig kunt zien wat er gebeurt in de politiek.

Wat stemmen de politici die wij hebben gekozen? Welke voorstellen worden er ingediend? Welke partijen steunen elkaar? Deze informatie is volgens de wet openbaar en dus voor iedereen beschikbaar. De manier waarop dit echter beschikbaar is, dat kan veel beter. Als burger of als journalist moet je graven in tientallen PDF’jes verstopt op ingewikkelde websites.

Gelukkig is er een ontwikkeling die dit aanpakt. Open politieke data. Steeds meer data wordt door lokale en nationale overheden beschikbaar gemaakt, waaronder ook raadsinformatie / parlementaire informatie. De Tweede Kamer werkt al enkele jaren aan het ‘gegevensmagazijn’. Met deze dataset worden alle moties, stemmingen, kamervragen, en notulen beschikbaar gemaakt voor externen. De Open State Foundation werkt aan de Open Raadsinformatie API, waar hetzelfde type data wordt vrijgegeven, alleen gaat het hier om data uit gemeenteraden in plaats van data uit de Tweede Kamer.

Met Argu Open Data krijgen deze datastromen een gebruiksvriendelijke voorkant. Een webapplicatie waarmee je eenvoudig meer te weten kunt komen over wat er gebeurt in de politiek. Bekijk profielen van politici, waarin meteen staat wat ze stemmen, over welke onderwerpen ze doorgaans spreken en wat de verhoudingen zijn met andere politici. Vergelijk partijen inhoudelijk - op basis van stemgedrag. Discussieer en stem mee over de beslissingen die er worden gemaakt.

Met Argu Open Data wordt onze democratie transparanter en interactiever. (Call 2- 2015)

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.