Bank of Online Humanity

Data handel: zijn we slaaf of eigen baas? Bedrijven hebben kapitalen over voor onze data. Omdat het gedragspatronen blootlegt en  toekomstig gedrag voorspelt, vertegenwoordigt het een enorme waarde. Zelf hebben we echter geen controle over wat er met onze data gebeurt en wie deze bezit. We fungeren zowel als producent als slaaf van de data handel. Bank of Humanity ontwikkelt een digitaal platform en online game waarin je digitale informatie kunt verhandelen. Hiermee wil dit project de bewustwording over big data vergroten. Bank of Humanity geeft inzicht in de waarde van data en speculeert over de rol van privacy als commercieel recht en de invloed van automatisering op de arbeidsmarkt.

Update maart 2018: Julia Janssen vertelt tijdens een interview met Fast Moving Targets meer over haar onderzoek en de game of experiment waarbij ze data als valuta-eenheid wil inzetten. Het eindresultaat presenteert ze dit jaar tijdens de Dutch Design Week.

Update oktober 2018: Onder de naam The Attention Fair is de installatie te zien op de Dutch Design Week. De installatie bestaat uit een serie van experimenteren, games en visuals rondom de waarde van persoonlijke data. 

Bewustwording & Empowerment Internetvrijheid & Privacy Pionier 2017