PC_880x440

Big Privacy

Privacy wetgeving wordt vaak gezien als belemmering voor de ontwikkeling van big data oplossingen. Met een goed ontwerp (Privacy by Design) hoeft dit echter helemaal niet het geval te zijn. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om big data oplossingen te realiseren die in lijn zijn met de privacy regels. Het project ‘Big Privacy’ wil hiervoor een raamwerk ontwikkelen. Aangezien software ontwerpers maar op weinig plekken echt samenwerken met juristen, helpt dit raamwerk bij het technische ontwerp van big data met in acht neming van de geldende privacy regels en juridische vereisten. (Call 1 - 2016)

Update (september 2016): blog ‘Privacy by Design nu echt in de ontwerpfase’ Update (november 2017): Op 17 november 2016 werd het Privacy by Design Framework gelanceerd. Een praktisch raamwerk waarin invulling wordt gegeven aan Privacy by Design op basis van de vereisten van de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). Lees voor meer informatie de blog 'Het Privacy by Design Framework: om zeker te weten dat jouw organisatie compliant is en blijft' (Privacy Company, 17-11-16).

Het project is afgerond (maart 2017). Met het framework heeft het project een concrete en goed bruikbare tool opgeleverd om privacy vanaf het begin mee te nemen bij de ontwikkeling van digitale producten. Aan de hand hiervan kunnen organisaties en overheden inzien in hoeverre ze voldoen aan Privacy by Design en welke overwegingen hierin van belang zijn. Denk hierbij aan anonimiseren van datasets, dataminimalisatie, pseudonimisering, encryptie, access control, data protection by default, bewaartermijnen en rechten van betrokkenen. Binnen de projectperiode is het framework ook toegepast op een aantal door SIDN fonds ondersteunde cases zoals Open Embassy en Argy Open Data. Digitalisering van het framework is de volgende stap.

Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.