Cyberwerkplaats

Cybersecurity is van steeds groter belang in een wereld die wordt bedreigd door hacks, nepnieuws, phishing, etc. Tegelijkertijd kampen we met een groot tekort aan cybersecurity experts op de arbeidsmarkt. De Cyberwerkplaats is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat dit tekort wil verkleinen. Dit doen ze door jonge talenten (van 15-25 jaar) die nu om verschillende redenen buiten de bestaande schoolsystemen (dreigen te) vallen, zoals schoolverlaters en gamers, op te leiden en te matchen met potentiële werkgevers. Gastdocenten brengen deze kwetsbare jongeren de veelgevraagde 21e -eeuwse vaardigheden bij en leren hen hun talenten op een positieve manier in te zetten (denk aan ethisch hacken), zodat zij op eigen niveau en tempo hun kennis en kunde binnen het cyberdomein kunnen ontwikkelen. (Call 2 2017)

Update februari 2018: Cyberwerkplaats in de media (podcasts BNR en NOS). Meer info & terugluisteren

Update juli 2018: In een interview met SIDN vertelt bedenker en mede-oprichter Mary-Jo hoe ze haar frustratie omzette in een sterk, praktijkgericht concept en hoe de Cyberwerkplaats met hulp van SIDN fonds in een jaar heel wat heeft bereikt.De zoektocht naar de cyberspecialist van morgen (23-07-18)

Update oktober 2018: De Cyberwerkplaats was i.s.m. het Techniekcollege Rotterdam genomineerd voor de SURF Onderwijsawards 2018. Deze awards worden uitgereikt aan onderwijshackers in 5 categorieën. Het project zat helaas niet bij de top 3, maar wel een mooie erkenning voor dit initiatief dat jongeren bijschoolt in securitykennis én in samenwerking met o.a. het Techniekcollege is gestart met het aanbieden van een gezamenlijk digital forensics onderwijstraject. 

Versterking van het internet Bewustwording & Empowerment Security Potential 2017