de+duider+880X440

De Duider

Het maatschappelijk debat speelt zicht steeds meer online af. Een goed overzicht van spelers en standpunten is lastig te vormen. Bovendien kan zo’n thematisch netwerk na verloop van tijd veranderen, bijvoorbeeld door de impact van actuele gebeurtenissen.  Pioniersproject ‘De Duider’ onderzocht of het mogelijk is om sociale netwerken niet alleen te visualiseren, maar ook te animeren, zodat je kunt zien hoe een debat zich in de tijd ontwikkelt. Met name interessant voor maatschappelijke organisaties, zodat zij beter op het maatschappelijk debat kunnen anticiperen.

Het project De Duider heeft de conceptuele en technische mogelijkheden verkend om ook de tijdsgebonden dimensie in een online debat mogelijk te maken. Na gesprekken met experts is een proof of concept ontwikkeld, waarmee het twitter-debat over de vluchtelingencrisis is geanalyseerd. Het proof of concept laat zien dat de ontwikkeling van de tool op technisch en visueel vlak een uitdaging biedt, maar wel mogelijk is. Vanuit academisch oogpunt zou het zelfs een next big thing binnen netwerkvisualisaties kunnen zijn. Inmiddels zijn er plannen om de tool samen met de UvA en Sciences Po verder te ontwikkelen. (Call 1 - 2015)

Dit project is afgerond (april 2016). Nieuwsgierig naar de bevindingen? Lees het complete blog ‘Evolutie van online netwerken’ van Arnout Ponsioen en Gijs van Beek.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.