FutureNL

Het samenwerkingsproject met FutureNL bouwt voort op wat er met het samenwerkingsproject CodeUur is bereikt. FutureNL richt zich onder andere op het ontwikkelen van gratis lesmateriaal, gekoppeld aan de leerlijn digitale geletterdheid die ze samen met de TU Delft hebben ontwikkeld. Daarnaast blijven ze gratis CodeUren verzorgen.

Met de continuering van de samenwerking tussen SIDN fonds en FutureNL steunt SIDN fonds de realisatie van drie nieuwe doelstellingen waarmee de volgende stap wordt gezet om digitale vaardigheden een structurele plek binnen het onderwijs te geven. Deze doelstellingen zijn:

  • Realiseren van een eigen YouTube kanaal, waarin alle bruikbare (met name Nederlandse) content wordt verzameld. Dit biedt niet alleen organisaties een plek om materiaal te publiceren, voor leerkrachten, ouders en kinderen wordt het een stuk makkelijker om goed materiaal te vinden.
  • Ontwikkelen van nieuwe lessenreeksen voor groep 1 t/m 8 van de basisschool op basis van de leerlijn digitale vaardigheden. Kant-en-klaar lesmateriaal is een belangrijke basisvoorwaarde om verder aan de slag te kunnen met digitale vaardigheden, aangezien hier door reguliere uitgevers nog niet in wordt geïnvesteerd. Zoals bijvoorbeeld Expeditie micro:bit voor groep 6, 7 en 8. Begin schooljaar 2017/2018 gaat de expeditie van start. Alle deelnemende klassen ontvangen een Digi-klooikoffer met een micro:bit en een tiental lessen om te leren programmeren en doen op 13 oktober tijdens de Europese Codeweek mee met de grote finale.
  • Ontwikkelen van een website voor de leerlijn ‘digitale geletterdheid’ waarop leerkrachten het door FutureNL ontwikkelde lesmateriaal kunnen vinden, inclusief handvatten als leerdoelen, competenties en praktijkvoorbeelden.

Om een zo groot mogelijke impact te realiseren stimuleert SIDN fonds ook samenwerking tussen FutureNL en andere relevante initiatieven.

Op LessonUp verzamelt FutureNL gratis lesmateriaal van diverse aanbieders op het gebied van digitale vaardigheden en rangschikt deze naar leeftijdscategorie. Bekijk het verzamelde aanbod.

Update september 2017: Op 29 september starten duizenden kinderen uit groep 6, 7 en 8 in het hele land aan expeditie micro:bit. Maar liefst 474 scholen (zo'n 45.000 kids) gaan op Expeditie micro:bit! Lees meer.

Update oktober 2017: Vrijdag 13 oktober was de grote finale van Expeditie micro:bit. De expeditie was een groot succes! Lees meer.

Update december 2017: Op 7 december viel de Digi Kidsweek op de mat bij alle basisscholen in Nederland. Digi Kidsweek is een extra uitgave van Kidsweek in samenwerking met Stichting FutureNL, geheel in het teken van digitale vaardigheden. En nog meer goed nieuws, want vanaf 2018 is er in de reguliere Kidsweek structureel aandacht voor computational thinking! Lees meer.

Update maart 2018: FutureNL biedt naast de gratis CodeUren, nu ook gratis gastlessen ICT-basisvaardigheden aan, bijvoorbeeld op het gebied van PowerPoint of Word. Op 16 maart is het lesmateriaal samen met Stichting Jong Ondernemen gelanceerd en won FutureNL hiermee een Timmie Awards voor New Kid.

Update juli 2018: FutureNL is genomineerd voor een Computable Award! Met Expeditie micro:bit is FutureNL in de race voor ‘ICT-project van het Jaar in het Onderwijs’ Stemmen kan t/m 7 oktober 2018.

Bewustwording & Empowerment Samenwerkingsproject 2017