HackYourFuture

HackYourFuture is een programmeeropleiding voor vluchtelingen, waarmee zij zich tijdens hun beginperiode in Nederland in zes maanden tijd kunnen omscholen tot programmeur. Hiermee worden de kansen op de arbeidsmarkt vergroot en een nuttige tijdsbesteding geboden gedurende een periode waarin vluchtelingen normaal gesproken ‘stilzitten’ in een AZC. Naast programmeren maken de studenten kennis met de Nederlandse manier van werken en leren ze in teams werken en solliciteren. De filosofie van HackYourFuture heeft zich met een eerste groep vluchtelingen bewezen. Zowel vanuit de studenten als betrokken IT bedrijven zijn de ervaringen positief. Het project is klaar om op te schalen. (Call 1 - 2016)

Update juli 2016: Luister hier het interview van 19 juli 2016 op Amsterdam FM, waarin Gijs Corstens meer uitleg geeft over HackYourFuture.

Update februari 2017: HackYourFuture wordt inmiddels gerund door meer dan 40 vrijwillige developers die in het weekend les geven. Sinds de start in 2016 heeft meer dan 60% van de studenten werk gevonden na het volgen van het programma. Recentelijk is HackYourFuture uitgebreid naar London en binnenkort openen ze ook een school in Kopenhagen.

Bekijk de video HackYourFuture, Coding school for refugees, waarin studenten en mentoren vertellen over hun ervaringen (februari 2017).

Student HackYourFuture haalt de media met het platform amsterdamvoorziet.nl (artikel NRC 24-2-17). Lees meer.

Dit project is afgerond (juli 2017). Binnen de projectperiode zijn 104 studenten aan het programma begonnen, waarvan 35 studenten het programma inmiddels volledig hebben doorlopen en zijn geslaagd. Van de 35 geslaagden hebben 31 studenten inmiddels stageplek of full-time baan gevonden. Het project krijgt volop media-aandacht en viel een aantal keer in de prijzen.

Meer info:

  • December 2017: Begin december won HackYourFuture de Soldaat van Oranje-prijs! Met deze prijs bekroont het Soldaat van Oranje Fonds ieder jaar jonge mensen die -net als de Soldaat van Oranje- een sociaal probleem in de samenleving te lijf gaan. Filmmaker Bart Boonstra ging namens het Oranje Fonds bij de organisatie langs en sprak met bedenker en initiatiefnemer Gijs Corstens. Bekijk het item op: https://www.oranjefonds.nl/serie
  • Januari 2018: HackYourFuture haalde op 14 januari het NOS journaal met een item over hun programmeeropleiding voor vluchtelingen! Er is weer een nieuwe klas is geslaagd en kan de arbeidsmarkt op. Zoals vluchteling Jack, hij leerde via HackYourFuture programmeren en werkt nu bij KLM.
  • April 2018: Binnenkort opent de 4e vestiging haar deuren. In navolging op Kopenhagen en Malmö, wordt op 20 mei HackYourFuture Belgium gelanceerd.

 

Bewustwording & Empowerment Tech for Good Potential 2016