insertuser_880x440

Insert_User

Startups zijn dankbaar materiaal voor vergezichten: media verslinden ze en hogescholen hengelen scholieren de startup voor als dé weg naar succes. Maar het startup-ecosysteem ligt ook steeds vaker onder vuur. In 2015 ondersteunde SIDN fonds het project Witboek Privacypraktijken dat liet zien hoe privacy en databescherming bij startups niet altijd top of mind zijn. En hoe startups weliswaar goed zijn in disrupten, maar niet altijd oog hebben voor de maatschappelijke consequenties van hun diensten. In een vervolg op Witboek Privacypraktijken duikt Insert_User dieper de Nederlandse startup scene in. Door middel van een podcast en online community onderzoekt Insert_User de cultuur, verhalen en ambities van Nederlandse startups en stimuleert het good practices op het gebied van privacy en databescherming. (Call 1 - 2016)

Update november 2016: De zesdelige podcastserie ging van start op 31 oktober 2016 en is te beluisteren via https://insertuser.nl In deze reeks komen diverse onderwerpen aan bod en wordt de rol van startups in onze samenleving aan de tand gevoeld. Hoe kunnen startups de gebruiker empoweren met producten en diensten die vriendelijk en eerlijk zijn? Samen met founders van de meest succesvolle Nederlandse startups, hoogleraren, activisten en filosofen proberen Evelyn Austin en Emina Sendijarevic (makers van de podcastreeks) een antwoord te vinden op hoe het beter kan.

Het project is afgerond (september 2017). Een campagne met Wetransfer en sterkere inzet van de podcast in het netwerk van Bits of Freedom heeft geleid tot een verdubbeling in bereik. De ambitie om een ethische evenknie van silicon valley te stimuleren is nog niet gerealiseerd. Wel bleken medewerkers van startups de thematiek mee te nemen in hun organisaties, meer dan de oprichters waar in eerste instantie op gefocust werd. Op de website https://insertuser.nl/ is de podcastserie uiteraard te beluisteren en verdiepende informatie terug te vinden.

Afbeelding (bewerkt): Mark Hoekstra / old earspeakers / CC BY

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.