loucheapparaten_880x440

Louche apparaten

In Louche Apparaten onderzoekt SETUP een wereld waarin apparaten niet alleen slim zijn, maar ook brutaal en bijdehand. Steeds meer van onze alledaagse apparaten worden namelijk deel van het Internet of Things. Als entiteit communiceren ze met andere personen en objecten, en nemen ze op basis hiervan ook autonome beslissingen. Neutraal zijn ze echter niet; gekoppeld aan omvangrijke big-data-bronnen, liggen algoritmische scores en rankings immers altijd op de loer. Wat als ze ons discrimineren of andermans norm opleggen? SETUP wil het debat over de impact van IoT en smart cities voeden door met eigen dubieuze apparaten nieuwe, verrassende toekomstbeelden neer te zetten. In workshops - een mix van repaircafés en hackatons - kan iedereen zelf aan de slag met een eigen apparaat. (Call 1 - 2016)

Update (najaar 2016): Tijdens de Dutch Design week werden een aantal 'louche apparaten' aan het grote publiek gepresenteerd, waaronder het 'slimme koffieapparaat'. Dit Koffieapparaat is ontworpen door Vincent Hoenderop en maakt data-discriminatie wel heel expliciet. Afhankelijk van je postcode krijg je namelijk goede of waterige koffie. Op 17 november 2016 won Vincent tijdens het ECP jaarcongres de ICarus Award. Lees ook: 'Louche koffiezetapparaat valt in de prijzen'

Het project is afgerond (maart 2017). Dit project laat zien hoe je op een effectieve manier bewustwording kunt creëren voor een belangrijk onderwerp door middel van bijna ridicule prototypes, door SETUP ook wel provotypes genoemd. Kunstenaars ontworpen drie ‘Louche apparaten’: de Home Control kit, iris –the almost honest voice assistant en het proef je status koffiezetapparaat. Deze drie werken werden tentoongesteld op de Dutch Design Week, waarbij het koffiezetapparaat, dat op basis van postcode en verzekeringsdata een slap of sterk kopje bereidde, een schot in de roos bleek te zijn. Het sprak bij het brede publiek het meest tot de verbeelding, keerde terug in tal van nieuwsberichten en werd vaak gevraagd voor demonstraties bij bedrijven en ministeries in Nederland en België̈ (waaronder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Capgemini). Tevens presenteerde SETUP over dit project op het ECP Jaarcongres en diverse andere podia. In SETUP’s aanpak wordt de thematiek door kunstenaars vertaald naar spannende werken, die vervolgens aan een breed publiek worden gepresenteerd. In de stap daarna wordt de thematiek vertaald naar een educatieprogramma. Louche Apparaten loopt door in het lesprogramma ‘Kunnen wij dit maken?!’ waar deelnemers zelf aan de slag gaan. In samenwerking met Bibliotheek Utrecht zal dit in 2017 verder worden uitgerold naar bibliotheken en vmbo-onderwijs.

Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.