whitepots_880large

White Spots

In onze westerse wereld is vrijwel iedereen verbonden met het internet. Internet is voor velen een basisbehoefte en wereldwijde dekking een vanzelfsprekend doel. Welke gevolgen heeft dit? Wat betekent het om niet verbonden te zijn? Dit cross-mediale project brengt met de White Spots App juist de witte vlekken in kaart en gaat op zoek naar verhalen van buiten het netwerk, om daarmee het debat over de maatschappelijke betekenis van internet te stimuleren. In de bijbehorende VPRO Tegenlicht uitzending reist documentairemaker Bregtje van der Haak aan de hand van deze app langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. De White Spots app is een samenwerking tussen informatie ontwerper Richard Vijgen, visueel kunstenaar Jacqueline Hassink en regisseur Bregtje van der Haak. (Call 2 - 2015)

Update (mei 2016): De White Spots App is sinds 4 mei 2016 gratis te downloaden en op 8 mei 2016 werd de VPRO Tegenlicht uitzending 'Offline als luxe’ uitgezonden. 

Update (juli 2016): Vanaf juli is de White Spots App ook internationaal beschikbaar. Evenals de documentaire ‘Offline is the new luxury’ (alleen vanuit het buitenland te bekijken).

Update (najaar 2016): In de maanden na de lancering is het idee om af en toe bewust offline te zijn en de White Spots app zelf veelvuldig in de (internationale)media geweest. Aan de tegenlicht uitzending ‘Offline als een luxe’ was een reeks van negen Tegenlicht Meetups (o.a. in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Lelystad en Zwolle) gekoppeld, waar de app gepresenteerd werd aan een live publiek. Verder zijn de VR films uit White Spots app aan een internationaal publiek getoond tijdens de IDFA Doclab Tentoonstelling en werd er aandacht aan besteedt tijdens het ECP jaarcongres in november 2016.Ook is het White Spots project genomineerd en gepresenteerd tijdens Nederlands Filmfestival (september 2016) en tijdens Prix Europa in Berlijn (oktober 2016).

Dit project is afgerond (februari 2017). Er is veel aandacht geweest voor de app. Op 1 December 2016 was de app 31.500 keer gedownload en 137.000 keer gebruikt. Voor 2017 is er internationale belangstelling voor het project vanuit internationale filmfestivals en conferenties (o.a Transmediale, One World Festival, Being There Conference Zurich School of the Arts). Daarnaast staan voor eind 2017 de realisatie van een internationale documentaire film 'Ubiquity' en het fotoboek 'Unwired Landscapes' gepland.

In oktober 2017 won White Spots de Dutch Design Award 2017. De Dutch Design Awards toont en beloont jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. Dit jaar ging de award in de categorie Service & Systems naar White Spots!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.