ZOL+880x440

Zicht op Licht

Het project ‘Zicht op Licht’ ontwikkelt een app als meetinstrument voor het gelijknamige onderzoek van het UMC Groningen. Burgers kunnen hiermee met hun smartphone meten hoe donker het is op straat, waardoor een nachtelijke lichtkaart voor Nederland ontstaat. Aanleiding voor het onderzoek was in eerste instantie de veel voorkomende oogziekte glaucoom, aangezien veel glaucoom patiënten moeite hebben met zien in het donker. Maar het blijkt dat ook veel mensen zonder oogaandoening hier last van hebben. Onderzoekers van het UMC Groningen wilden hier een objectief en subjectief onderzoek naar doen. De meetresultaten uit de app geven informatie over hoe donker het is in Nederland. Het laat zien of mensen (zowel met als zonder glaucoom) goed kunnen zien bij het bestaande licht (straatverlichting of de maan) al dan niet in combinatie met factoren als weer en ‘gevoel’. (Call 1 - 2015)

Update (februari 2016): Zicht op Licht was het winnende publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap 2015. De app is tijdens dat weekend gelanceerd.In februari 2016 stond de teller al op 4500 metingen, streven is 10.000 metingen in september 2016. 

Het project is afgerond (september 2016). Met de app is aangetoond dat de meetresultaten medisch goed bruikbaar zijn. Het project dat vanuit SIDN fonds werd ondersteund (de ontwikkeling van de app) is hiermee succesvol afgesloten. Ontwikkelaar DDQ onderzoekt of de meet-infrastructuur ook ingezet kan worden voor nieuwe citizen science projecten rondom de smartphone en internet. Het publieksonderzoek van het UMCG liep nog door en is op 1 februari 2017 tevens succesvol afgesloten. In totaal zijn er 8373 metingen op de nachtelijke lichtkaart verschenen. De onderzoekers richten zich nu op het in detail uitwerken van alle onderzoeksresultaten. 

Meer info:

  • Februari 2018: Na kritische beoordeling van vakinhoudelijke experts is het publieksonderzoek Zicht op Licht op 14-02-2018 gepubliceerd in Lighting Research & Technology. Dit internationale wetenschappelijke tijdschrift is toonaangevend op het gebied van onderzoek naar licht en verlichting. De publicatie is de kroon op het werk van alle publieksonderzoekers die tussen oktober 2015 en februari 2017 data hebben verzameld met de app Zicht op Licht. 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.