witboek1+880x440

Witboek Privacypraktijken

Hoe kun je de privacy van gebruikers van jouw applicaties het beste beschermen? Een vraag die steeds vaker wordt gesteld, met name door jonge tech-bedrijven. De innovatieve inzet van internet en data van gebruikers vormen vaak het startpunt voor hun onderneming. Privacy afwegingen zijn daarbij niet altijd ‘top of mind’, maar wel steeds belangrijker voor het succes. Met het Witboek Privacypraktijken wil Bits of Freedom good practices op het gebied van privacy en databescherming stimuleren binnen de Nederlandse startup scene. SIDN fonds ondersteunde de eerste stap in dit project, een onderzoek onder en naar startups (Call 1 - 2015).

Het project is afgerond (april 2016). De belangrijkste resultaten uit het onderzoek van Bits of Freedom en Studio Spomenik: Startups hebben een jaloersmakende hoeveelheid focus. Alles dat niet strikt noodzakelijk is, wordt terzijde geschoven. Lange-termijn consequenties, de bredere maatschappelijke context en de rol van privacy en databescherming zijn niet top of mind. Zoals nu wordt omgegaan met privacy is niet houdbaar. Het is onduidelijk wie onze normen, waarden en grenzen bewaakt. Er is een gebrek aan maatschappelijke visie en het huidige wettelijke kader biedt onvoldoende bescherming. Lees het complete artikel ‘What we talk about wanneer we startups vragen naar privacy’.

Het onderzoek krijgt een vervolg door te verder te onderzoeken hoe good practices op het gebied van databescherming en privacy daadwerkelijk kunnen worden gestimuleerd. SIDN fonds ondersteunde tevens het vervolg op dit project: Insert_User, een zesdelige podcastreeks voor startups.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.